Αποστολάκης: Ανησυχώ για την προβληματική στάση της Τουρκίας

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και πάροχος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8:54
06/06/2019
Αποστολάκης: Ανησυχώ για την προβληματική στάση της Τουρκίας
10
loading

Την ανάδειξη του ευρύτερου σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου τόνισε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο του 35ου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσινγκτον.

«Η σταθερή πολιτική και επιθυμία της Ελλάδας είναι η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές της με βάση το διεθνές δίκαιο, τις ισχύουσες συνθήκες και τη νομιμότητα. Σε αυτή την εποχή των απρόβλεπτων προκλήσεων, η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη γραμμή και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ένας πάροχος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και παρά πέρα», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Ο Έλληνας υπουργός πραγματοποιεί επίσημα επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα και είχε την ευκαιρία για μια σειρά επαφών με βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΠΣΕΚΑ ο κ. Αποστολάκης δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία για τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και να τονίσει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ και στις νατοϊκές της υποχρεώσεις.

Μήνυμα στην Τουρκία

Στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι έχει καλέσει την Άγκυρα να απέχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Μάλιστα επισήμανε ότι έχει τονιστεί η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Παρόλα αυτά όμως δεν παρέλειψε να εκφράσει μεγάλη ανησυχία για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει έναν «δύσκολο γείτονα» με τον οποίο πρέπει να ζήσει.

«Ανησυχώ για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση της Τουρκίας, που εκφράζεται μέσα από αβάσιμους ισχυρισμούς που παραβιάζουν την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματα», σημείωσε.

 «Αμυντική προτεραιότητα» η συνεργασία με τις ΗΠΑ

Ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι η ενεργητικότερη συμμετοχή των ΗΠΑ στα αμυντικά σχήματα περιφερειακής συνεργασίας εκπέμπει ένα σταθερό και σαφές μήνυμα.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία της συμμετοχής του υπουργού Πομπέο στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη δέσμευσή μας για το ΝΑΤΟ, αποτελεί για μας μια αμυντική προτεραιότητα. Από αυτή την άποψη, επενδύοντας στη μακροχρόνια φιλία μας, αυξάνουμε την δυναμική και τις νέες πτυχές των εξαιρετικών στρατιωτικών μας σχέσεων» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

Ευρύτερος περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας

Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο ως «ιστορικά προπύργια της δημοκρατίας και σταθερούς πυλώνες σταθερότητας», ο Έλληνας υπουργός ανέλυσε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζουν στη γεωπολιτική διαμόρφωση της περιοχής μέσα από την προώθηση της ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας με στόχο την επίτευξη της ειρήνης και την εμπέδωση της ευημερίας στην περιοχή.

Όπως εξήγησε ο κ. Αποστολάκης «η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες σχεδόν τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Προωθούμε συνεργίες και ενεργούμε ως αγωγός μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Συμμετέχουμε σε πολυμερή αμυντικά προγράμματα μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, διεξάγοντας ασκήσεις και πραγματοποιώντας συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο Άμυνας».

Συνεχίζοντας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός άμυνας ανέλυσε την αστάθεια και την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζουν τις αναδυόμενες προκλήσεις μου διαμορφώνουν το σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον της χώρας μας. Υπό αυτό το πρίσμα σημείωσε ότι η ελληνική πολιτική πιστεύει ότι ο «αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων ασφαλείας είναι η συντονισμένη συνεργασία περιφερειακών και διεθνών συμμάχων και εταίρων με στόχο την σύνθεση και όχι την διαίρεση».

Η Ομογένεια ως μοχλός «ήπιας ισχύος»

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για το εξαιρετικό έργο και τη συμβολή σας στην εκπαίδευση της κοινής γνώμης για τις σχέσεις με την Ελλάδα. Όχι μόνο εδώ στις ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, η ελληνική διασπορά, ως πυλώνας της ήπιας ισχύος μας, παρέχει πάντα μεγάλη βοήθεια. Στο πνεύμα της εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης, προωθεί τα εθνικά δικαιώματα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την ιστορία της χώρας μας, στηρίζοντας την Ελλάδα, μαζί με την αδελφική χώρα της Κύπρου, ως ένα ισχυρό εμπορικό σήμα ανά τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Αν είχαν μυαλό δεν θα ήταν τρολ

  Είναι ο μοναδικός σύγχρονος Έλληνας ΥΠ.ΕΘ.Α. που γνωρίζει τόσο καλά το υπουργείο στο οποίο προΐσταται!
  Γι\'αυτό να βγάζετε τη μάκα τα αυτιά για να ακούτε, όταν μιλάει!

 2. avatar Selas

  Μπάτμαν ευτυχώς που δεν θα είσαι εσύ υπουργός η αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

 3. avatar οθγκαουγκα

  Εγω καθόλου έρχεται ο στρατηγός Μητσοτ\'άκης και θα γελάσουμε με την ψυχή μας.

  1. avatar Marisan

   Εσύ όντως θα γελάσεις γιατί προφανώς είσαι Ι5 και θα τα βλέπεις από την tv.
   Η είσαι ψευτομαγκας Πολακης που θα κρυφτειτε στα λαγούμια.

 4. avatar wtf1

  Εμεις οι Ελληνες ανησυχουμε μονο για καποιους σαν και σενα που εχουν τις τύχες μας στα χερια τους!

 5. avatar Τελος η αριστερα

  Αφού βρήκαν οι Αμερικάνοι προμυθους νενεκους προδότες της να περάσουν τα σχέδια τους τώρα ανησυχούν οι συριζαιοι.
  Η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τους τουρκους που προωθούν οι Αμερικάνοι ξεκίνησε με την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας.
  Σας τεσταραν είδαν ότι πέτυχαν και τώρα προχωράνε στο επόμενο στάδιο που λέγεται συνεκμετάλλευση.......η ιστορία θα γράψει την αριστερά στην Ελλάδα ως αυτό που είναι λέμε χρόνια τώρα......προδοτες- ανθελληνες που δρουν ενάντια στο Ελληνικό εθνος

 6. avatar GNK

  Αν θέλεις ειρήνη προετοίμαζε πόλεμο.

 7. avatar δσα

  Ανησυχεις δεν ανησυχεις ξεκινησαν ηδη εδω και 3 μερες τις γεωτρυσεις 50 χιλιομετρα μακρια απο το Καστελοριζο και εχουν φερει το μισο τους στολο μεσα στο Αιγαιο. Με λογια δεν αλλαζει η κατασταση, ουτε με ανησυχιες και προσευχες. Εχουν εδω και 6 μηνες που παρουσιαζουν χαρτες στο εξωτερικο που δειχνουν οτι τα μισα Ελληνικα νησια ειναι Τουρκικα, τους ανηκουν και οι Ελληνες τα εχουν καταπατησει και εσεις καθεστε τους κοιτατε και ξυνεστε. Αν δεν μπορειτε να κανετε το εργο σας, λογω ιδεολογιας του αρχηγου σας (που ειναι ανθελληνας) ή λογω αλλων παραγωντων τοτε παρειτηθειτεαπο την ηγεσια της αμυνας. Το να καθεστε και να βγαινετε στα Ελληνικα καναλια μια φορα τον μηνα να λετε τα ιδια και τα ιδια για εσωτερικη καταναλωση ενω οι τουρκοι δημιουργουν τετελεσμενα και κλιμα και καταστασεις δεν οφελει ουτε την πατριδα ουτε κανεναν αλλον. Επιτελους φυγετε ή καντε κατι.

 8. avatar Ναος = βωμός

  ==== Αποστολάκης: Ανησυχώ για την προβληματική στάση της Τουρκίας=====
  =========================================================================
  ακόμη εχεις ακριβώς ενα μηνα να ισοπεδωσης την Τουρκία δια τον λόγω αυτό
  μεγαλε =ΥΠΟΥΡΓΕ = φορεσε = Παντελόνια = σηκωσε το αναστημά σου
  παρε ενα κρητικό μαχαιρι( δεν σου αξίζει να το πιανεις καλιστα) και αρχισε
  να σφαζης εναν - εναν τους τουρκους.
  Τα θερμα συγχαρητηρια που αποφασισες να αλλάξης στολη και να φορεσης
  αντι για παντελόνια = φουστα- ελα ντε?? == μια μαντιναδα λεει.
  = Ναμουν αγριμι στα Σφακια , αετός στον Ψηλορειτη
  Γερακι στα φαραγγια σου, νασαι χορταινω Κρητη =
  ======== εσυ τι εισαι παρακαλω???? =====

 9. avatar Άθλιε χειροκροτητή του ΣΥΡΙΖΑ

  Ξεφτίλα των ενόπλων δυνάμεων

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει