Μετά την προειδοποιητική ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, τις αντιδράσεις αλλά και τις αποχωρήσεις πολιτικών κομμάτων από τη Βουλή, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, τοποθετείται για το θέμα των σχεδίων νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με δήλωσή της στο newsbeast.gr.

«Είναι πολιτικό και θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης. Μετά τη μεγάλη ήττα στις Ευρωεκλογές και μετά την παραδοχή του πρωθυπουργού ότι δεν έχει πλέον τη λαϊκή νομιμοποίηση και άρα θα προσφύγει στις κάλπες, η κυβέρνηση ότι συνεχίζει αφενός την προηγούμενη εβδομάδα την προσπάθειά της να διορίσει ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και αυτή την εβδομάδα να περάσει σε μια Βουλή που έχει χάσει πλέον τη νομιμοποίησή της να περάσει νομοθετήματα τόσο σημαντικά όπως είναι ο Ποινικός Κώδικας, είναι κινήσεις οι οποίες δείχνουν αυτό που λέμε τόσα χρόνια. Πως αυτή η κυβέρνηση έχει απέχθεια στους θεσμούς», τονίζει η κ. Κεφαλογιάννη.

Η ίδια προσθέτει πως «αυτή είναι η πρακτική τους ακόμη και λίγες ημέρες πριν φύγουν από την εξουσία. Ο Ποινικός Κώδικας είναι από τα πιο σημαντικά νομοθετήματα που μπορεί να έχει μια συντεταγμένη Πολιτεία. Ορίζει πόσο ποινικά κολάσιμα είναι αδικήματα. Έχει να κάνει με τη γενική και την ειδική πρόληψη. Δίνει το μήνυμα πως η Πολιτεία αντιμετωπίζει τις παραβατικές συμπεριφορές. Γίνεται προσπάθεια για μείωση του αξιοποίνου ποινικά κολάσιμων πράξεων. Δείχνουν ανοχή στην ανομία και έρχονται με τον Ποινικό Κώδικα να επικυρωθεί αυτή η ανοχή και θεσμικά. Και όλα αυτά από μία μη νομιμοποιημένη Βουλή. Αυτό αντιλαμβανόμαστε πως είναι απαράδεκτο».

Σημειώνεται πως η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως στην περίπτωση που ψηφιστούν προωθούμενες διατάξεις υπάρχει κίνδυνος παραγραφής εκκρεμών υποθέσεων διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος.

Την ίδια ώρα, χωρίς την παρουσία ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής συνεχίζεται στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η ΝΔ, απουσίαζε από την αρχή της διαδικασίας, ενώ το ΚΙΝΑΛ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αντιθεσμική τακτική και αποχώρησαν από τη συζήτηση στη Βουλή.