«Καίει» το θέμα των απολύσεων

Ο ελιγμός Μανιτάκη «σωσίβιο» και... αν πιάσει


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:35
04/03/2013
«Καίει» το θέμα των απολύσεων
3
loading

Σε δοκιμασία για την κυβέρνηση και τη συνοχή της αλλά και σε καθοριστικό παράγοντα για την εκταμίευση της δόσης αναδεικνύεται το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο καθώς η τρόικα σήμερα ζητεί συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων εντός του 2013.

Με την ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων τις επόμενες ημέρες στα κεντρικά των υπουργείων όπου υπηρετούν 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα προκύψει συγκεκριμένος αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού. «Πόσοι και από ποιους κλάδους θα αποχωρήσουν είτε ως διαθέσιμοι είτε ως απολυμένοι» είναι το ερώτημα που θα δεχθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι το 5-8% δε θα μπορέσει να απορροφηθεί πουθενά, αλλά σε αυτή τη φάση δε θέλει να προχωρήσει σε απολύσεις επικαλούμενη ότι με τις συνταξιοδοτήσεις θα υπερκαλυφθεί ο στόχος για αποχωρήσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015.

Και το επόμενο ερώτημα που θέτουν τα στελέχη της τρόικας είναι: «Και όσοι περισσεύουν, θα κάθονται και θα πληρώνονται;». Η απάντηση εδώ είναι δύσκολη παραδέχεται κορυφαίος υπουργός και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει ελιγμό δηλώνοντας ότι πρέπει να αναμένουν τη συνολική ανά υπουργείο οριοθέτηση των οργανογραμμάτων για να διαπιστωθούν κενά και ελλείψει, σε συνδυασμό με τις θέσεις που θα προκύψουν από οργανισμούς που εποπτεύουν τα υπουργεία. Ακολούθως όταν προκύψουν οι ανάγκες και υπάρξει πλεονάζον προσωπικό θα αποφασιστεί μέσω αξιολόγησης ποιοι θα αποχωρήσουν οριστικά. «Ουσιαστικά κερδίζουμε λίγο χρόνο μήπως μειωθούν οι απολύσεις , λόγω πιθανολογούμενων μαζικών συνταξιοδοτήσεων» αναγνωρίζει στέλεχος της κυβέρνησης.

Σε πρώτη φάση θα απολυθούν οι επίορκοι ,όσοι δηλώνουν αδυναμία να ασκήσουν τα καθήκοντα τους, όπως δάσκαλοι και καθηγητές με ψυχολογικά προβλήματα ή όσοι αρνηθούν τις μετατάξεις. Υπολογίζονται σε 5.000-6.000 έως τον Ιούνιο αλλά και πάλι στην κυβέρνηση δεν είναι σίγουροι. Κάθε υπουργός θα κάνει τις απολύσεις που του αναλογούν μετά την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κάθε υπουργείου αφότου οριστικοποιηθούν τα οργανογράμματα. Η τρόικα θεωρεί ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι ακρογωνιαίος λίθος , κεντρικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και δεν μπορεί πλέον να κάνει τα «στραβά μάτια» λέει κορυφαίος υπουργός. Αν η κυβέρνηση επιδείξει τόλμη και ότι έχει εγκαταλείψει τη λογική του πελατειακού κράτους τότε η τρόικα μπορεί να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα όπως τη μείωση του ΦΠΑ ή την αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar sovokai

  Πολίτες δύο ταχυτήτων...
  θυμηθείτε τις επόμενες εκλογές τι αγώνες έδωσαν οι τελευταίες κυβερνήσεις για να κρατήσουν τους πολίτες της πρώτης ταχύτητας μπροστά για μια ακόμα φορά.

  1. avatar Gabriel

   @sovokai
   Μην λες τέτοια πράγματα και παρεξηγηθεί ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ... Άκου εκεί πολίτες δύο ταχυτήτων. Ντροπή σου που έκατσες και έγραψες τέτοια "ψέμματα". Στην Ελλάδα του 2013 όλοι οι εργαζόμενοι είναι ίσοι...
   Τώρα επειδή στο δημόσιο παίρνουν μερικές δεκάδες σκανδαλώδη επιδόματα, επειδή ότι σχεδόν παράπτωμα και να κάνουν δεν απολύονται, επειδή δεν πατάνε στην δουλειά τους, επειδή παίρνουν άδεια από την σημαία, επιεδή παίρνουν συντάξεις από υπηρεσίες που κανένας δεν τους έχει δει, επειδή είναι καλοπληρωμένοι ανάλογα με το παραγόμενο έργο κλπ κλπ κλπ εσύ τους θεωρείς ανώτερους από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους θα έπρεπε να ντρέπεσαι και μόνο που το σκέφτηκες....

   1. avatar sovokai

    βασικά σκεφτόμουν το εφάπαξ, τις ημιαργίες, τις στάσεις εργασίας, τα ψώνια την ώρα της εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης, την ιατρική κάλυψη (τουλάχιστον πριν εοππυ), την άδεια τοκετού και την άδεια ανατροφής, την άδεια για την επιστράτευση.
    Αν κάποιος ΔΥ θέλει να αλλάξει τη δουλειά του, ας γράψει εδώ τι θα ήθελε να κάνει και εγώ θα τον βοηθήσω να το κάνει... Τι χρειάζεται για να παρατήσει - παραιτηθεί από τη δουλειά του. ΚΑΝΕΙΣ δεν θα σκεφτεί να αφήσει τη δουλειά του...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει