Αλέξης Τσίπρας: Αν αποδοκιμάσει τα μέτρα ο λαός, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσής τους

«Δεν έχω πακτωλό χρημάτων»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11:16
24/05/2019
Αλέξης Τσίπρας: Αν αποδοκιμάσει τα μέτρα ο λαός, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσής τους
89
loading

Αν αποδοκιμάσει τα μέτρα ελάφρυνσης ο λαός, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσής τους, τόνισε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ συνέστησε προσοχή στην αντιπολίτευση στο τι λέει, υπογραμμίζοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται για τη 13η σύνταξη.

Δεν θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, διαβεβαίωσε εξάλλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω πακτωλό χρημάτων».

Στον αντίποδα, οι προκάτοχοί του που είχαν, όπως ανέφερε, τη δυνατότητα να μοιράζουν χρήματα δεξιά αριστερά. Μας κατηγορούν εκείνοι που έφτασαν τα ελλείμματα σε δυσθεώρητα ύψη, αυτοί που μας οδήγησαν στα μνημόνια, που έκαναν αθρόες προσλήψεις, κατήγγειλε επί λέξει ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για τους συνταξιούχους. Έκανε ειδικότερα, λόγο, για ενιαία δομή μέσω της εθνικής σύνταξης και διευκρίνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος δεν μίλησε για επαναφορά του ΕΚΑΣ ως προνοιακού επιδόματος, αλλά για τη δυνατότητα αποκατάστασης της απώλειας που είχαν οι συνταξιούχοι, μέσω της αύξησης της εθνικής σύνταξης.

Κλείνοντας το σχετικό απόσπασμα, ο πρωθυπουργός θύμισε το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε στους συνταξιούχους.

Τα θετικά, μόνιμα μέτρα ύψους 2,5 δισ. της διετίας θα επιδράσουν θετικά στην οικονομία, εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας, παρατηρώντας επίσης ότι ο συνταξιούχος τα χρήματα που θα πάρει θα τα ρίξει στην αγορά, η εταιρεία της οποίας μειώθημε ο ΦΠΑ στην ενέργεια, θα μπορέσει να ξοδέψει περισσότερα.

Όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί, δεν θα πάει για «δωράκια» όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό ή για φορολογικές μειώσεις του μεγάλου πλούτου. Θα πάει στους πολλούς, σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Παραλλήλως ο πρωθυπουργός θύμισε ότι στην τελευταία ΔΕΘ εξήγγειλε μέτρα ελάφρυνσης, τα πρώτα μετά από 8 χρόνια που εξαγγέλλει πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Ό,τι εξαγγέλθηκε τώρα, «τα κάναμε όλα», είπε με έμφαση θυμίζοντας ότι κάποιοι είχαν εκφράσει αμφιβολίες τότε αλλά και ότι τα μέτρα ψηφίστηκαν και από τους αντιπάλους της κυβέρνησης σήμερα.

Για τον ΕΝΦΙΑ ειδικότερα, αναφέρθηκε στην, ψηφισμένη από τη Βουλή, απόφαση της κυβέρνησης για 10% μεσοσταθμική μείωση το 2019 και επιπλέον 20% το 2020, υπογραμμίζοντας τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ και στο θέμα αυτό: θα κατανεμηθεί με δικαιοσύνη, τόνισε. Επί παραδείγματι, για τα υψηλά εισοδήματα η ελάφρυνση θα είναι περί το 10%, για τα μεσαία 35-40% και για τους φτωχούς 50%, είπε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο σημείο της συνέντευξης, παρατήρησε πως έχει γίνει «επιστήμη» η φοροδιαφυγή από τους έχοντες offshore.

«Ούτε απόλυτη υποταγή, ούτε απόλυτη ρήξη»

Δουλέψαμε πολύ για να βγάλουμε τη χώρα από τη χαράδρα της χρεοκοπίας, που δεν την είχαμε βάλει εμείς, είπε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ εστίασε και στη σημερινή παραδοχή του ΔΝΤ ότι έκανε λάθος, παραδοχή που αποτελεί δικαίωση για τη σημερινή κυβέρνηση.

Δώσαμε με εντιμότητα τη μάχη, ανέφερε ακόμη, και δήλωσε δικαιωμένος από την επιλογή του... τρίτου δρόμου.

Αποδείξαμε ότι γίνεται και αλλιώς, εξήγησε. Την ώρα που κάποιοι πρότειναν απόλυτη υποταγή και άλλοι απόλυτη ρήξη, η κυβέρνησή του επέλεξε τον τρίτο δρόμο της διαρκούς πάλης και διεκδίκησης.

«Ο Μητσοτάκης θέλει να φορολογήσει από το πρώτο ευρώ»

Παίρνοντας αφορμή από την πρόκληση που του απηύθυνε ο Κυρ. Μητσοτάκης για το αφορολόγητο, ο Αλ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να κάνει λόγο για ριζική διαφορά και στο θέμα αυτό. Κάλεσε δε, τους πολίτες να αναλογιστούν τι σημαίνει η πρόταση του πολιτικού του αντιπάλου για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, στους αγρότες και τα χαμηλά εισοδήματα.

Τελικώς, συγκρούονται δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια, κατέληξε.

Επίθεση για 7ήμερη εργασία και ρόλο γυναίκας

Επίθεση στον Κυρ. Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας, για τα όσα εκείνος είπε -όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός- για την επταήμερη εργασία και το ρόλο της γυναίκας.

Η 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων ισχύει από τη δεκαετία του '50 και άρα, αυτό δεν συνιστά καμία καινοτομία. Συνεπώς το επιτελείο Μητσοτάκη υποβιβάζει τον πρόεδρο της ΝΔ, ισχυριζόμενο ότι εννοούσε 7ήμερη λειτουργία και όχι 7ήμερη εργασία.

Είπε μια θέση του ο άνθρωπος, ανέφερε κατά λέξη ο κ. Τσίπρας, θέση που έχουν και κάποιοι ακραίοι του ΣΕΒ αλλά και το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, στο οποίο πήγε και ανέπτυξε τις επίμαχες θέσεις, συμπλήρωσε.

Ταυτοχρόνως τον κατηγόρησε για συντηρητικά στερεότυπα όσον αφορά το ρόλο της γυναίκας. Όπως υποστήριξε, η ΝΔ καλύπτει και το φιλελεύθερο χώρο, και για το χώρο αυτό τέτοιες απόψεις συνιστούν μεγάλη οπισθοδρόμηση.

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι στην οικογένειά του ο κ. Μητσοτάκης έχει άλλα γυναικεία πρότυπα, συμπέρανε: Ακόμη χειρότερα αν έχεις εσύ άλλα πρότυπα αλλά προωθείς πρότυπα του '60 και τη Μαίρη Παναγιωταρά.

«Το βράδυ στο Σύνταγμα θα είναι μια καλή δημοσκόπηση»

Το βράδυ στο Σύνταγμα θα είναι μια καλή δημοσκόπηση: με τα λόγια αυτά έκλεισε τη συνέντευξή του ο Αλ. Τσίπρας.

Νωρίτερα είχε παρατηρήσει ότι η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγρίνιο ήταν μεγαλύτερη από εκείνην της ΝΔ στην Αθήνα.

Είναι και η πλατεία ένα δείγμα, είπε επίσης, και αφού προηγουμένως είχε πει ότι το βράδυ των εκλογών κρίνονται όλοι: ο ίδιος, οι πολιτικοί αρχηγοί, οι δημοσκόποι.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διπλάσιες και τριπλάσιες συγκεντρώσεις από τους αντιπάλους του, οι οποίοι με αυτές τις καιρικές συνθήκες πηγαίνουν σε κλειστά γήπεδα, παρότι υποτίθεται προηγούνται. Κάποιο πρόβλημα υπάρχει..., συμπέρανε.

Κληθείς να πάρει θέση σε τελευταία δημοσκόπηση που εμφανίζει το κόμμα του να υπολείπεται από την ΝΔ κατά 7,8%, την συνέκρινε με προηγούμενη που ήταν πίσω κατά... 17,8% Ως εκ τούτου, είναι μια προσπάθεια προσέγγισης της πραγματικότητας, σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

89
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Οσοι χαιρονται τα μετρα εχουν ημερομηνια ληξης στις εθνικες εκλογες.
  Ο πατερας μου ελεγε τον ξενο γαϊδαρο γρηγορα τον ξεκαβαλας.
  Με προσωρινα δανεικα (3πρ. στηριξης και ομολογα) κανουν μαγκιες. Καποτε θα ληξουν και αυτα.
  Στο δεκαπλασιο θα τα παρουν πισω Συριζα η ΝΔ.

 2. avatar petmath

  σα δεν ντρέπεσαι ρε άχρηστε στυγνέ εκβιαστή , ουστ !!!!!!!!!!

 3. avatar losromi

  Τον Έλληνα μπορεί να τον εξαπατήσεις με ψευτοπαροχές αλλά όταν τον εκβιάζεις βλέπεις το πραγματικό του πρόσωπο. Το έχει αποδείξει η ιστορία. Καλή σου τύχη τσεκεβάρα του γκ[...]...

 4. avatar criskalts

  Ο εκβιασμός στο αίμα των αριστερόστροφων...
  Κουφός ντίνας... Ρουφικώνια κλπ
  ΟΥΣΤ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ

  1. Φιλε μου, αν τελικα κερδισει ο Τσιπρας, θα παψεις να μας τα πρηζεις? Εγω παντως θα παψω να σας τα πρηζω αν κερδισει ο Μητσοτακης.

   1. Ελπίζουμε,όλοι εδώ μέσα, να κρατήσεις τον λόγο σου...

 5. avatar ΠΚ

  Νατος νατος ο τσιπρας ο σκαφατος

 6. avatar δεξιά και αριστερά τρολλιά

  δίνουν τα ρέστα τους πριν τις εκλογές. Παιδιά μη κουράζεστε, έχουμε αποφασίσει τι θα ψηφίσουμε. Δυστυχώς για εσάς δεν θα ψηφίσουμε τους εργοδότες σας.

 7. avatar Σε έβλεπα θετικά, μόνο γιατί βλελτιώθηκαν οι οικονομικοί δείκτες

  αλλά αυτό ήταν τρομερό φάουλ, Χειρότερο και από την κατάργηση του πενθήμερου από τον κούλη.
  Εσύ ειδικά, μετά το δημοφήφισμα, έπρεπε να είχες μάθει ότι δεν σηκώνουμε εκβιασμούς και τελεσίγραφα

 8. avatar Blaire

  Εσύ σε σκάφος που κοστίζει 17.000 ευρώ την ημέρα και ο συνταξιούχος ένα επιπλέον πενηντάρικο τον μήνα. Το θεωρείς αυτό έντιμη συναλλαγή;

 9. avatar βοας

  Ας πει καποιος στον μαμακια τον Τσιπρα οτι οι Ελληνες δεν σκυψανε το κεφαλι στον Ξερξη και στον στρατο του, δεν σκυψανε το κεφαλι στο τελεσιγραφο του Μουσολινι, αργοτερα δεν σκυψανε το κεφαλι στον Χιτλερ, δεν σκυψανε το κεφαλι στους κομμουνιστες, δεν σκυψανε το κεφαλι στη Χουντα, λες να σκυψουμε το κεφαλι στις δικες σου απειλες για τα επιδοματα και τις συνταξεις?? Εισαι παρα πολυ μικρος και λιγος.

 10. avatar jim

  αρε πινοκιο..............................και να δωσεις μερικα που ταζεις θα στα παρουν οι αλλοι πισω και μετα θα λες παλι οι κακοι δανειστες ο κοσμος ξυπνησε φιλε τραβα να βρεις και συ καμμια καλη γωνια να ξαπλωσεις αρκετα φαγατε και εσεις................

 11. avatar μα…

  ...κανενας δεν στο ζητησε να τα βαλεις..

 12. avatar ΝΑΤΟΣ ΝΑΤΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ Ο ΣΚΑΦΑΤΟΣ !

  Ο ΣΚΑΦΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΗΤΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΝΟΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 4,5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΑΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΑΥΤΕΣ. ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΟΝΟ ΝΔ !

  1. avatar Ερρικος

   Γιατι ρε προδοτη νδ απορω ποιος θα σας ψηφισει και στο νοσκομειο να πας 5€ εδινες ουστ

 13. avatar tboni2

  Κλείστε τον φυλακή να σωθούμε!! Αυτός είναι ικανός μέχρι και πόλεμο να προκαλέσει για να μείνει στην εξουσια.

 14. avatar Στρ

  Α Ρε Ανθρωπακι. Απειλες τωρα. Δεν θα μας ξαναδωσεις μποναμα απο αυτα που εβγαζες, με σκληρη δουλεια, και μας χαριζες.

 15. avatar Αν είχαν μυαλό δεν θα ήταν παπαγαλάκια

  Ξαμολήθηκαν λίγα παπαγαλάκια για να δημιουργήσουν κλίμα κατά της κυβέρνησης!
  Μάταιος κόπος... Είστε θλιβερή μειοψηφία φτωχών και κακομοίρηδων, που ψηφίζουν αντίθετα από τα συμφέροντά τους.

 16. avatar Νικοσχρυ

  Σωπα βρε πατερουλη μας ... προσπαθησε λιγο ακομη ...????????

 17. avatar Αναποφάσιστοs

  Ρε παιδιά και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί συναγωνίζονται για το ποιοs θα κάνει τη μεγαλύτερη γκάφα.Ο έναs με την επταήμερη εργασία, ο άλλοs με τον έμμεσο εκβιασμό ότι αν δε με ψηφίσετε σημαίνει ότι δεν έχετε ανάγκη από χρήματα και σαs τα κόβω.
  Τουs περνάει καθόλου από το μυαλό ότι υπάρχουν πολίτεs που δεν ανήκουν στο κομματικό στρατό τουs και αισθάνονται πραγματικά εγκλωβισμένοι με αυτά που ακούνε?
  Είμαι και μπερδεμένοs και οργισμένοs με αυτά που ακούω, και έχω δυο μέρεs να αποφασίσω.

  1. avatar Φίλε, προσπαθουν να μας τρομάξουν σχετικά με το τι θα γίνει αν βγει ο αντίπαλος τους

   Δεν έχουν να πουνε κάτι για τον εαυτό τους, όλη η εκστρατεία βασίζεται στον φόβο. Αλλά κατά ένα τρόπο έχουν δίκιο: ναι φοβάμαι αν βγει ο ένας λόγω του ότιθα διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά φοβάμαι και πως αν παραμείνει ο άλλος θα ισοπεδώσει τα πάντα..
   Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλες επιλογές. Δεν είμαστε Αμερική να έχουμε 2 κόμματα (3 με τους πράσινους), οπότε έχουμε την δυνατότητα να βρούμε κάποιον που να μας εκφράζει καλύτερα. Ότι και αν είναι αυτό, από ακροαριστερά μέχρι ακροδεξιά. Ρίχτην εκεί που πιστεύεις ότι θα πιάσει τόπό.
   Και μην ξεχνάς, ψηφίζουμε για την Ευρώπη, όχι για κυβέρνηση. Σκέψου πως θέλεις να είναι η Ευρώπη του αύριο παρόλο που έχει ελάχιστες αρμοδιότητες το ευρωκοινοβούλιο.

 18. avatar gkesios

  καμια ηθικη πλεον το λεει καθαρα σας εδωσα το [δωρο] και ολα αυτα που προανηγγειλα καθαρα και μονο για να με ψηφισετε .αν δεν το κανετε θα σας παρω το δωρ απο τους λογαριασμους σας και θα παω τον φ.π.α στο 30%.πριν μερες ελεγε οτι αυτα τα μετρα θα ειναι μονιμα αλλα πιος το ειπε για να τον πιστεψης κιολα.γιαυτο πρεπει ολοι να καταλάβουν οτι αυτα που λενε ποσο ευκολα πορουν να τα ξελενε

 19. avatar δεν έχεις πακτωλό

  χρημάτων γιατί τα χρήματα αυτά είναι ΔΙΚΑ ΜΑΣ και το κράτος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΣΑΣ.

  1. avatar Δεν εχει χρηματα ρε τρωκτικά

   γιατι τα φαγατε !

 20. avatar Ρομα δηλαδη ρωμαιος απο την ρωμη

  Εμενα καλό κύριο μου έδωσε 50 ευρώ για να παω συγκέντρωση εμενα καλό κύριο ψηφίσω πάλι μου δώσει άλλο ένα 50 εμείς οι Ρωμαίοι είμαστε μαζί σου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει