Αποκαλυπτικές πληροφορίες για τις προθέσεις της Τουρκίας περιέχει η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας προς τον ΟΗΕ, με την οποία ενημερώνει για την παράνομη παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως αποκαλύπτει το Mega, στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το οικόπεδο 5033 -όπως το παρουσίασε η Τουρκία- βρίσκεται πολύ πλησίον του Καστελλόριζου και αγγίζει τα σημερινά χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων του νησιού, κάτι ακόμα πιο παράνομο από τις μέχρι σήμερα γνωστές αμφισβητήσεις της Άγκυρας.

Επιπλέον, το εν λόγω οικόπεδο αγγίζει και το νησί της Ρόδου στα 11,22 ναυτικά μίλια, κάτι που δείχνει ότι η Τουρκία δεν δέχεται ούτε τα 6, αλλά ούτε και τα 12 ναυτικά μίλια που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και όπως αφήνει να διαφανεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Άγκυρα προτίθεται να καταθέσει τη δική της ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε στην Άγκυρα.

Όπως φαίνεται, το θέμα θα πάρει διαστάσεις και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς το επόμενο βήμα για τη χώρα μας, εάν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία, είναι να καταθέσει αίτημα συζήτησης των προκλήσεων της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.