Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό αλλά και την πολιτική φθορά της συγκυβέρνησης δείχνει το νέο Bαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή». Η Νέα Δημοκρατία η τρικομματική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερη από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, στην εκλογική επιρροή, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακτά τα πρωτεία.

Στην εκλογική επιρροή, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 29%, έναντι 28,5% της Νέας Δημοκρατίας, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8%, το ΠΑΣΟΚ με 7%, η Δημοκρατική Αριστερά με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, ενώ 4,5% συγκεντρώνουν τα λοιπά κόμματα και στο 22% κυμαίνεται η αποχή, το λευκό και το άκυρο.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ως ο αδιαφιλονίκητος νικητής συγκεντρώνοντας ποσοστό 48%, με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων για πρώτη φορά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 38%, και ανατρέποντας το προβάδισμα 5 μονάδων που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο (44% έναντι 39%).

Καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31%, ενώ στη δεύτερη θέση αφήνει το «κανένα» με ποσοστό 26%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 15%, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ με 12%.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κρίθηκε καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 46% των ελλήνων πολιτών, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε καταλληλότερος από το 25%, καταγράφοντας άνοδο μίας μονάδας.

Υποχώρηση σημειώνεται για την συγκυβέρνηση, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών που εκφράζεται αρνητικά για την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερος (23%, από 19% τον Ιανουάριο) αλλά μειώνει την «ψαλίδα» που τον χωρίζει από την τρικομματική κυβέρνηση (37%, από 40% τον Ιανουάριο).

Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (63%) εμφανίζει βεβαιότητα ότι δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές, ενώ μόλις 33% αντιτείνει πως «χρειάζεται» ή «μάλλον χρειάζεται» άμεση προσφυγή στις κάλπες, προτού η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετή θητεία της.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των κομμάτων σημαντική άνοδο επτά μονάδων καταγράφει το ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολουθεί η Χρυσή Αυγή, αποσπώντας τη θετική γνώμη του 17% των ερωτηθέντων (+4 μονάδες).

Αυξημένη δημοτικότητα καταγράφουν και όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην της ΔΗΜΑΡ, η οποία παραμένει πρώτη αλλά στάσιμη στο 44%. Η ΝΔ κερδίζει 40%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 37% και οι ΑΝ.ΕΛ. με 32%, ενώ το ΚΚΕ να αποσπά 28%.

Το 72% κρίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 21% των ερωτηθέντων γνωμοδοτεί πως βρίσκεται στη σωστή. Επιπλέον, το 63% τονίζει την ανάγκη «βαθιών αλλαγών» στην κοινωνία, ενώ το 23% δηλώνει πως χρειάζεται «ριζική αλλαγή» της κοινωνίας μέσω «επανάστασης».

Στο μέτωπο της οικονομίας, το 96% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το φορολογικό σύστημα είναι «μάλλον άδικο», έναντι μόλις 3% που κρίνει ότι είναι «μάλλον δίκαιο».

Η έρευνα της Public Issue διενεργήθηκε τηλεφωνικά, σε πανελλαδική κλίμακα, μεταξύ 1ης και 5ης Φεβρουαρίου 2013.