Για τη Σύνοδο Κορυφής και τα κοινοτικά κονδύλια μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας στο «Βήμα fm 99.5».

«Το πιο σημαντικό κονδύλι για μας είναι το ΕΣΠΑ. Εκεί, δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη, διότι δυστυχώς η πίτα μικραίνει και οι καθαροί πληρωτές, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία θέλουν στο όνομα της δημοσιονομικής λιτότητας να πληρώσουν λιγότερα, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν κράτη-μέλη που μπήκαν στην Ε.Ε. μετά το 2004 και είναι πιο φτωχά από εμάς – άρα, δικαιούνται μεγαλύτερων επιδοτήσεων».

Και συνέχισε: «Το σημείο εκκίνησης είναι δυσχερές. Έχουμε πετύχει κάποια πράγματα στο Συμβούλιο του Νοεμβρίου, που δεν κατέληξε, και θα είναι βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Εμείς, δίνουμε σημασία στην κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Δηλαδή, θέλουμε να υπάρχουν ικανά κονδύλια και για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ανεργίας και για να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη.

Οι στατιστικές του 2008-2010 που λαμβάνονται ως βάση για τα κονδύλια που θα πάρει κάθε κράτος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα για εμάς και το χρησιμοποιούμε. Βεβαίως και είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία και θέλουμε αυτό να ληφθεί υπόψη».