«Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει η ελληνική Πολιτεία για το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων και τους τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, με βάση τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, είναι πολύ κρίσιμες και είναι αδήριτη ανάγκη να μη χαθεί χρόνος», υπογράμμισε ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, στην ομιλία του στο 7ο ετήσιο συνέδριο «EXPOSEC-DEFENSEWORLD CONFERENCE 2019».

Επίσης, ο κ. Κικίλιας έδωσε τα εύσημα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την επαγγελματισμό τους, το σθένος τους και τον πατριωτισμό που έχουν επιδείξει εν μέσω περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών τα τελευταία δέκα χρόνια, επισημαίνοντας ότι «το ελληνικό κράτος οφείλει σε αυτούς τους ανθρώπους».

Ο τομεάρχης της ΝΔ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους συμμάχους της Ελλάδας είπε ότι «δεν ζούμε μόνοι μας στη δύσκολη γειτονιά μας» και πρόσθεσε: «Είμαστε μέλος της ΕΕ και έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρούς συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ των οποίων οι ηγεσίες διαχρονικά -με τη αμέριστη στήριξη της ελληνικής διασποράς- έχουν κάνει προσπάθειες για να βοηθήσουν τη χώρα μας. Σημαντικός και ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας είναι και το Ισραήλ, με το οποίο μας ενώνουν οι κοινές μας προσπάθειες στην άμυνα και την ενέργεια, αλλά και σε άλλες εκφάνσεις της πολιτικής, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Οι σχέσεις που έχουμε οικοδομήσει με ΗΠΑ και Ισραήλ είναι πολύτιμες στη δύσκολη προσπάθεια να αναβαθμίσουμε στρατηγικά, αμυντικά και στον τομέα της ασφάλειας τη χώρα μας».

Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα ώστε η Ελλάδα να αναβαθμίσει την εσωτερική και εξωτερική της ασφάλεια, ο κ. Κικίλιας σημείωσε: «Δεν χωρούν ημίμετρα και μισά βήματα στις αποφάσεις που έχουμε να πάρουμε στο άμεσο μέλλον. Είναι ανάγκη να ενοποιηθεί, να ομογενοποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί το σύστημα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη όλες οι δομές έκτακτης ανάγκης της ελληνικής Πολιτείας να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο αλληλοσυνεργιών και συνεννόησης στο εσωτερικό μας, αλλά και σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, ώστε το οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό σε λιμάνι, αεροδρόμιο, στα σύνορά μας, στα θέματα τρομοκρατίας, στα θέματα ασφάλειας που έχουν να κάνουν με τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, θα είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φιλοδοξεί να δομήσει ένα σύστημα εσωτερικής ασφαλείας τέτοιο, που θα δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα πολίτη να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος για το αύριο».

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος και ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις σωστές πρακτικές φίλων και συμμάχων. «Η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σε ό,τι έχει να κάνει με την αμυντική βιομηχανία και το οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια από την ελληνική Πολιτεία θα είναι ολοκληρωμένο, θα σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου και δεν θα “γαργαλάει” την ελληνική κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει μια προσεκτική και οργανωμένη μελέτη σχετικά με το ποια οπλικά συστήματα πρέπει να μεταφέρουμε στη νέα εποχή, ποια να αναβαθμιστούν, πώς πρέπει να μεταρρυθμιστεί το στράτευμα και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να μείνει πίσω η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών».

Ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας τόνισε, ακόμα, πως είναι επιβεβλημένο να υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ανοιχτά προς τον ελληνικό λαό, ως προς τις ανάγκες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Επιπλέον σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε τολμηροί και όχι δειλοί σε αυτές τις αποφάσεις, θέτοντας ως πρώτες προτεραιότητες την ειρήνη, την ευημερία του λαού μας και την ανάπτυξη».