Ξεκινά σήμερα το έργο της, με τις καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων, η Προανακριτική Επιτροπή, που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Οι πρώτοι που θα προσέλθουν ενώπιον της επιτροπής θα είναι ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, και ο πρώην πρεσβευτής στη γαλλική πρωτεύουσα Κωνσταντίνος Χαλαστάνης.

Ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης θα καταθέσει τελικά αύριο, λόγω κωλύματος που επικαλέστηκε.

Τη «σκυτάλη» θα πάρουν ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, οι τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, που φέρεται να παρέλαβαν το επίμαχο «στικάκι» καθώς και ο πρέσβης του υπουργείου Εξωτερικών Ηλίας Κλης, για τον οποίο ορισμένοι μάρτυρες αναφέρουν στις καταθέσεις τους ότι ήταν ο άνθρωπος που παρέλαβε πρώτος το επίμαχο «στικάκι».

Πραγματογνωμοσύνη στο «στικάκι» με τη λίστα Λαγκάρντ

Με εντολή τους προς την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι εισαγγελείς ζητούν την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο «στικάκι» το οποίο φαίνεται να έχει αντιγραφεί στις 8 Ιουλίου 2011.

Η παραγγελία προς την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι να διαπιστώσει αν το αρχείο υπέστη ή όχι αλλοιώσεις και αν προκύπτει η αφαίρεση των τριών αρχείων που αφορούσαν τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των τριών αυτών προσώπων, που επίσης κλήθηκαν και έδωσαν εξηγήσεις πριν λίγες ημέρες, οι εισαγγελείς αναμένουν την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου και την υποβολή σχετικής έκθεσης, πιθανόν τέλη της εβδομάδας, ώστε να κριθεί αν τίθεται ζήτημα παραβάσεων φορολογικής νομοθεσίας.