Έκκληση για την κατάρτιση ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που θα επιτρέψει να περιοριστούν οι «καταστροφικές», κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν χθες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

«Οι κοινωνικές ανισότητες που υφίστανται στην Ευρώπη είναι καταστροφικές», τόνισε ο Σουλτς, μιλώντας στους δημοσιογράφους, από τη Μαδρίτη, όπου βρέθηκε στη Μαδρίτη για να παραστεί στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε, επίσης, ιδιαίτερα ανήσυχος για την ανεργία των νέων η οποία σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει φτάσει σε «πρωτοφανή επίπεδα». Χαρακτήρισε δε, ως «τεράστιο κίνδυνο» για την Ευρώπη τις μεγάλες διαφορές στα επιτόκια που καλούνται να καταβάλουν οι χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-20 στην επόμενη σύνοδο κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 7 και 8 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Ορισμένες πλευρές του προϋπολογισμού αυτού, όπως το ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής, είναι «πολύ σημαντικές» για την ανάπτυξη κάποιων χωρών, τόνισε ο Σουλτς.

«Ελπίζω ότι η ισπανική κυβέρνηση θα στηρίξει το Ευρωκοινοβούλιο σε αυτήν την αποστολή», πρόσθεσε. Η διαιώνιση της λιτότητας «δεν λειτουργεί», τόνισε εξάλλου, αναφερόμενος στο επιχείρημα ότι ακόμη περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεπαγόταν την επιστροφή της εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών η οποία με τη σειρά της θα πυροδοτούσε την οικονομική ανάπτυξη.

Αντιθέτως, ο Σουλτς , που είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, παρουσίασε ως «νικηφόρο συνδυασμό» το πάντρεμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας με «μια στρατηγική στοχευμένων επενδύσεων για να παραχθεί ανάπτυξη και να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων».