Σαν μάνα εξ ουρανού δέχθηκαν στην Κουμουνδούρου τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη των απεργών στο μετρό, κλιμακώνοντας με τον τρόπο αυτό τη κόντρα της με τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Είναι μια απόφαση που παρά το πραξικοπηματικό του χαρακτήρα της και την αυτονόητη καταδίκη της, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι επαναφέρει την πολιτική ατζέντα στο γήπεδο τους, δηλαδή σε θέματα καθημερινότητας των πολιτών και παράλληλά τοποθετεί την κυβέρνηση εκεί που πραγματικά έπρεπε να είναι, απέναντι στους εργαζόμενους.

Από την πρώτη στιγμή που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα τα θέματα βίας και τρομοκρατίας, βασική επιδίωξη των επιτελών της Κουμουνδούρου ήταν η αλλαγή πάση θυσία της πολιτικής ατζέντας. Κι αν αυτό μέχρι τώρα προσπαθούσαν να το πετύχουν με συστάσεις ώστε να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι από χθες έχουν στο πλευρό τους και την επικαιρότητα.

Άλλωστε η εκτίμηση στην Κουμουνδούρου είναι πως η κόντρα κυβέρνησης, απεργών θα τραβήξει σε μάκρος και θα έχει σκληρά χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα αρκετοί ήταν εκείνοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι το ταξίδι του Α. Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις είτε με ανθρώπους του ΔΝΤ, είτε με στελέχη διαφόρων δεξαμενών σκέψης. Πολλώ δε μάλλον που στις συναντήσεις αυτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε ποτέ στην πάγια θέση του κόμματος για μονομερή κατάργηση του μνημονίου.

Το αντίθετο μάλιστα πολλές φορές έκανε λόγο για επαναδιαπραγμάτευση. Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις είναι αυτονόητο πως ακόμη και εσωκομματικά η προσοχή στρέφεται στα Σεπόλια και το αμαξοστάσιο του μετρό.

Άλλωστε εκεί από την πρώτη στιγμή χθες βρέθηκαν πολλοί βουλευτές του κόμματος, όπως οι Δ. Στρατούλης, Π. Λαφαζάνης, Μ. Μπόλαρης, Χρ. Καραγιαννίδης, Β. Διαμαντόπουλος, Γ. Σταθάς, Κ. Μπάρκας, Α. Μεϊκόπουλος και φυσικά ο υπεύθυνος της ομάδας κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπ. Εργασίας Δ. Στρατούλης.