«Το επόμενο χρονικό διάστημα, αθροίζουμε τις δυνάμεις μας για να επαναφέρουμε τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους στις Περιφέρειες, ώστε να προχωρήσουμε με ταχύτητα τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό και για να επιτύχουμε το ξεπάγωμα στα οδικά, σιδηροδρομικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της Περιφέρειας». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα στην Πάτρα, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα.

Επίσης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε «αρωγός της αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά τα αιτήματά της που αφορούν άλλα υπουργεία», ενώ στα ζητήματα της αρμοδιότητάς του τόνισε ότι επιχειρεί σταθερά να διαμορφώνει τις θέσεις του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεχή συνεργασία με τις 13 αιρετές Περιφέρειες.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης ζήτησε να προχωρήσουν οι θεσμικές αλλαγές που θα διορθώσουν αρρυθμίες του «Καλλικράτη» ενώ υπογράμμισε ότι οι περικοπές στους θεσμοθετημένους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια φτάνουν το 60% στους λειτουργικούς πόρους και το 90% στους επενδυτικούς πόρους.

Ακόμη ο Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης των μεγάλων έργων, όπως η Ολυμπία οδός, η Ιόνια οδός το σιδηροδρομικό δίκτυο κ. α., ενώ υπογράμμισε ότι δεν γίνεται δεκτή καμιά έκπτωση στο φυσικό και τεχνικό αντικείμενο των μεγάλων έργων.

Κατά την διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στην Πάτρα, ο υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τους δημάρχους της Αχαΐας στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Μανώλη Αγγελάκα.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση με τους δημάρχους ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέφερε πως το υπουργείο Εσωτερικών έχει αρχίσει να καταβάλει στους Δήμους και τις Περιφέρειες οφειλόμενα χρήματα από προηγούμενες περιόδους. Επίσης σημείωσε ότι ήδη από την αρχή του 2013, τηρείται η δέσμευση και καταβάλλεται η ΣΑΤΑ του κάθε μηνός εμπρόθεσμα, με στόχο να μπορούν και οι Οργανισμοί της Αυτοδιοίκησης να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να συνεχίζουν τα έργα που έχουν ξεκινήσει και εξελίσσονται. «Έτσι αρχίζει ένα τμήμα των χρημάτων που έχουμε πάρει από τους δανειστές να πηγαίνει στην κοινωνία και όχι στις τράπεζες» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.