Έντονο επεισόδιο προκλήθηκε στη Βουλή με αφορμή τροπολογία σύμφωνα με την οποία «χωρίς να περιορίζονται οι ήδη θεσπισμένες θέσεις ιεροδιδασκάλων στις τρεις Μουφτείες της Θράκης, που προορίζονται να προσφέρουν στη θρησκευτική και πνευματική καλλιέργεια των μουσουλμάνων της Θράκης, μέσω της διδασκαλίας του Κορανίου στα Τεμένη της περιοχής, προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα οι ιεροδιδάσκαλοι αυτοί, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, να διδάξουν το Κοράνιο και σε δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης σε μαθητές μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών και όπου προκύπτει σχετική ανάγκη, εντός του ωραρίου διδασκαλίας τους και χωρίς η διδασκαλία αυτή να αποτελεί μέρος του επίσημου σχολικού προγράμματος».

Κατά την τοποθέτησή του, επί του συζητούμενου νομοσχεδίου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλος ενώ δήλωσε ότι η τροπολογία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε πως «πράκτορα βγάζει το ΠΑΣΟΚ, πράκτορα βγάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα κατηγόρησε τον Αχμέτ Χατζηοσμάν ότι φωτογραφήθηκε υπό σημαία ομάδας που πρεσβεύει την ανεξαρτητοποίηση της Θράκης. Ανέφερε δε πως ο Τούρκος πρόξενος δήλωσε ότι θα αρνηθεί να εφαρμόσει τον νόμο και θα συνεχίζουν τα φροντιστήρια κορανίου. Επίσης είπε πως, όπως διαβάζουμε σε εφημερίδα, ο υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, μίλαγε τουρκικά στους διαδρόμους της Βουλής με τον κ. Χατζηοσμάν. Το κλίμα πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Χρήστος Παππάς, δήλωσε ότι «στην επόμενη βουλή θα γίνει προσπάθεια από τη ΧΑ να μην υπάρχει ούτε ένας Τούρκος βουλευτής».

Το γεγονός, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από όλες τις πτέρυγες της Βουλής με τους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους των κομμάτων να καταδικάζουν τις αναφορές των βουλευτών της ΧΑ.

Παίρνοντας τον λόγο ο Αχμέτ Χατζηοσμάν είπε πως πριν από έξι μήνες είχε επισκεφθεί την Προύσα και έναν σύλλογο των Δυτικοθρακιωτών και τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως είναι πράκτορας. Απευθυνόμενος προς τον Νότη Μαριά των ΑΝΕΛ – ο οποίος του ζήτησε να καταδικάσει όσους έχουν αλυτρωτικές βλέψεις – δήλωσε «μου ζητάει πιστοποιητικά φρονημάτων; Η Θράκη ανήκει στην πατρίδα μου Ελλάδα. Εγώ πάντα υπερασπίζομαι την πατρίδα μου Ελλάδα».

Από την αίθουσα της βουλής οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής φώναζαν «ντροπή σου» στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σε πολύ έντονο τόνο είπε πως στο ελληνικό Κοινοβούλιο δεν υπάρχουν Τούρκοι βουλευτές, υπάρχουν Έλληνες μουσουλμανικού θρησκεύματος και χαρακτήρισε «ανεκδιήγητες» τις αναφορές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων. Είστε ανιστόρητοι δήλωσε η Σοφία Βούλτεψη από πλευράς ΝΔ καταδικάζοντας τα όσα ειπώθηκαν από ΧΑ και προτρέποντας τους βουλευτές του κόμματος να διαβάσουν τη συνθήκη της Λωζάνης και να έρχονται διαβασμένοι στη Βουλή. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε αναφορά στην ποντιακή του καταγωγή, λέγοντας πως οι γονείς και οι παπούδες του μιλούσαν και τούρκικα, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν τουρκόφωνοι σε Κοζάνη, Φλώρινα και αλλού, με συνείδηση ελληνική. Τοποθετήσεις όπως της ΧΑ δεν βοηθούν καθόλου, κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής. Ο Νότης Μαριάς από τους ΑΝΕΛ έκανε λόγο για προσπάθεια «κοσοβοποίησης της Θράκης» και ανέφερε ότι παίζονται παιχνίδια από συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους, που συνδέονται με τον Φούχτελ και την παρέα του.

Από τη ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου ανέφερε ότι «η τροπολογία δίνει αφορμή σε διάφορους κύκλους να αλλάξουν την ατζέντα και από την Αμαλιάδα να πάμε στο σίριαλ Θράκη γιατί νομίζουν ορισμένοι αφελείς, επικίνδυνοι και ύποπτοι οι οποίοι θέλουν να ανοίξουν τέτοια θέματα που έχουν το θράσος να μιλάμε μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο για Τούρκους βουλευτές, για ανεξάρτητη Θράκη». «Μιλάτε εσείς για σημαία, αλλά δικός σας βουλευτής σήκωσε την ξεφτιλισμένη σημαία του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Κι εδώ μέσα ορκιστήκαμε στο Σύνταγμα» είπε προς την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής. Τέλος, από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος στιγμάτισε την εμμονή της ΧΑ να διαχωρίζει τους ανθρώπους βάσει θρησκεύματος και εθνικότητας, υπενθυμίζοντας πως αλυτρωτισμοί και εθνικισμοί χώρισαν λαούς και έθνη στο παρελθόν στα Βαλκάνια.