Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αρνείται να ψηφίσει στη Bundestag υπέρ του σχεδιαζόμενου πακέτου βοήθειας προς τη Λευκωσία.

Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, διά στόματος του προέδρου του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθιστούν σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει ένα πακέτο στήριξης της Λευκωσίας, επικαλούμενος τις κατηγορίες περί φορολογικού ντάμπινγκ και ξεπλύματος χρημάτων, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Κύπρος.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε δηλώσεις του προς την Süddeutsche Zeitung, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών τόνισε: «Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι θα σώσουν κυπριακές τράπεζες, το επιχειρηματικό μοντέλο των οποίων στηρίζεται στη συνεργεία σε φορολογική απάτη».

Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, «εάν η καγκελάριος Μέρκελ θέλει την συγκατάθεση του SPD, θα πρέπει να παρουσιάσει πολύ καλά επιχειρήματα».

Η Κύπρος χρειάζεται δανειακή βοήθεια ύψους 17,5 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου 12 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, ο οποίος χαρακτηρίζεται «υπερδιογκωμένος» εξαιτίας της ενδεχομένως αμφιβόλου προελεύσεως ρωσικών καταθέσεων, όπως γράφει η Süddeutsche Zeitung.