«Πολλή θεωρία και από πράξη τίποτα», ήταν μια από τις βασικές κριτικές που ακούγονταν για τον κ. Σαμαρά το εξάμηνο που παρήλθε από την ανάληψη της διακυβέρνησης. Πολλές φορές ο ίδιος διαφώνησε έντονα με συνεργάτες του γιατί φαινόταν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για μη μνημονιακά θέματα και όλα δείχνουν «βαλτωμένα». Ο κ Σαμαράς επέμεινε ότι σε όλα έχει σημασία το τάιμινγκ.

Με το grexit να απομακρύνεται όλο και περισσότερο –παραμένει ακόμη ισχυρός ο κίνδυνος- μετά τις γιορτές και περί τις 15 Ιανουαρίου θα κατατεθεί ο νόμος Μηταράκη για το νέο πλαίσιο που θα διέπει τις επενδύσεις στη χώρα. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι σύντομα θα ανοίξει ο δρόμος για νέες δουλειές που θα τονώσουν τοπικές οικονομίες και συνολικά την οικονομία.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έδωσε το μήνυμα ότι θέλει να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα με τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους πολυεθνικών, κάτι που πριν από δυο χρόνια μπορεί να ξεσήκωνε θυελλώδεις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας . Μονίμως, ο κ. Σαμαράς στις ομιλίες του κάνει λόγο για την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και δε διστάζει να αναφερθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις ή την ανάγκη μείωσης του φόρου για τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων ο πρωθυπουργός θα είναι κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» στις 8 Ιανουαρίου στο Μόναχο. Ο «αιφνίδιος έρωτας του Βερολίνου» για την Αθήνα είναι ευκαιρία να ανοίξουν δουλειές και να ενισχυθεί η εικόνα της χώρας σε όλα τα επίπεδα λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Ο κ. Σαμαράς με τον επενδυτικό νόμο στη Βουλή έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκκρεμεί η επίσκεψη στο Κατάρ το οποίο ενδιαφέρεται για το Ελληνικό ενώ θα ακολουθήσουν έως τις αρχές καλοκαιριού Ρωσία και Κίνα. Μέχρι τον Μάρτιο είναι πιθανόν να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και να συναντηθεί με τον Μπάρακ Ομπάμα.

Ουσιαστικά, η ημερομηνία αναζητείται για την επίσκεψη στις ΗΠΑ καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν να γίνει αφού θα έχουν εκταμιευθεί και οι επόμενες τρεις δόσεις μέχρι τον Μάρτιο, οπότε θα φαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει τελικά «success story». Όμως, όλα αυτά δε σημαίνουν πως δε θα συνεχιστούν τα σκληρά μέτρα ή ότι δε θα παραμείνει χαμηλό το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Η Ελλάδα θα πετύχει αναφέρει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μόνο αν μαζί με την πολιτική καθοδήγηση οι πολίτες της αποδέχονται και υπομένουν το νέο οικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο.