Την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και θέματα διοίκησης και στρατολογίας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής και αναμένεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις να τοποθετηθούν και στα άρθρα του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η αρχή του νομοθετήματος είναι η επιβολή κανόνων διαφάνειας, νομιμότητας, αξιοκρατίας και επαγγελματισμού σε όλα τα θέματα που αφορούν τις Ε.Δ.

Ο υπουργός μίλησε και για εκλογίκευση των προμηθειών αμυντικού υλικού λέγοντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εκλογίκευσης, όλα θα γίνουν σωστά και θα επανεκτιμηθεί συνολικά η ανάγκη των Ενόπλων Δυνάμεων σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται και η τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, από την 1η-1ου- 2010 και κατά ποσοστό 65% τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας (πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών κλπ) καθώς και η ειδική αποζημίωση των ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε άτομα που ασθενούν. Ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε την αύξηση από την 1η 1ου του 2011 του πτητικού επιδόματος ώστε να μηδενιστεί η επίπτωση από την φορολογία.