Την ρητή δέσμευση ότι «δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του ούτε σε μία απόλυση» ανέλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

Σαφώς ενοχλημένος από τις επίμονες παρεμβάσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου περί επικείμενων απολύσεων, ο κ. Μανιτάκης είπε πως «δεν θα απολογηθώ για το μνημόνιο αλλά για όσα έκανα εγώ.

Δεν έχει γίνει ούτε μια απόλυση και πραγματικά απορώ γιατί τόση χαρά και προθυμία να απολυθούν». Απευθυνόμενος προς τον γνωστό εργατολόγο τον ρώτησε «μήπως είστε δικηγόρος της τρόικας;», με το δεύτερο να ζητά από τον υπουργό να ανακαλέσει επικαλούμενος την αντιδικτατορική του δράση!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Μανιτάκης, στο τέλος του 2012 η χώρα θα έχει σχεδόν 400.000 δημόσιους υπαλλήλους λιγότερους σε σχέση με το 2009, καθώς όπως εξήγησε «τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν σχεδόν 1 εκατομμύριο. Σήμερα ανέρχονται σε 640 χιλιάδες.

Αν υπολογίσουμε ότι έως το τέλος του έτους οι συνταξιοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τις 40.000 τότε και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα είναι περισσότεροι από 600.000».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μανιτάκης είπε ότι «έχει καλυφθεί και η διατύπωση για 150.000 απολύσεις που είχε γίνει το 2010».

Επιπροσθέτως, τα νέα αριθμητικά δεδομένα αποδεικνύουν – σύμφωνα με τον υπουργό -«πόσο αναγκαία είναι η ανακατανομή του προσωπικού και να αξιοποιήσουμε με τα χρήματα που διαθέτουμε τους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι περιορισμοί στις προσλήψεις υπάρχουν. Δεν είναι η αναλογία που δεν μας επιτρέπει προσλήψεις αλλά τα έσοδα». Πέραν αυτών ο κ. Μανιτάκης παραδέχθηκε ότι η τρόικα είχε ζητήσει 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις υπαλλήλων, όμως με τις επίμονες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης αποφεύχθηκαν.

Σημείωσε δε ότι «το μέτρο της κινητικότητας είχε στοιχεία σχετικής αυθαιρεσίας αλλά ήταν το λιγότερο οδυνηρό και άδικο από οποιοδήποτε άλλο.

Ήταν αναγκαίο να το πάρουμε γιατί ήταν προαπαιτούμενη ενέργεια. Αυτή η ενέργεια κατέληγε σε 2.000 υπαλλήλους να μπουν σε σχήμα της κινητικότητας. Αυτό προσπάθησα να κάνω σεβόμενος αναγκαιότητα στιγμής και τις υποχρεώσεις που είχαμε. Δεν θέλω να πω για τις 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις που υπήρχαν το 2012».

Επιπλέον, ο υπουργός υποστήριξε τον θεσμό της κινητικότητας εξηγώντας ότι «δεν αποτελεί συγκυριακή πολιτική όπως εμφανίζεται σήμερα. Υπήρξε εντύπωση ότι ο δημόσιος υπάλληλο δεν μετακινείται. Μέχρι τώρα η κάλυψη των κενών θέσεων γινόταν με προσλήψεις ημετέρων.

Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν λιμνάζοντες. Η κινητικότητα όμως σήμερα είναι αναγκαία και για έναν ακόμα λόγο. Η δημοσιονομική κατάσταση επιβάλλει μη προσλήψεις το 2013. Οι συνταξιοδοτήσεις το 2012 θα ξεπεράσουν τις 30.000. Συνεπώς η κινητικότητα προβλέφτηκε ως η μόνη με δύο στόχους: Μη αθρόες και άκριτες απολύσεις και εξορθολογισμός της διοίκησης».

Τέλος, ο κ. Μανιτάκης ανέφερε πως «οι ένστολοι που απασχολούντα σε διοικητικά καθήκοντα θα πάνε στις μονάδες τους.

Θα καλυφθούν κενά σε διοικητικούς υπαλλήλους στην παιδεία και στον ΕΟΠΥΥ», τονίζοντας ότι «καμία μετακίνηση δεν θα είναι ρουσφετολογική. Οι μετακινήσεις θα έχουν όλα τα εχέγγυα που απαιτούνται. Θα υπάρχει ένας εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ, ένας από το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης και ένας από το υπουργείο οικονομικών».