Ένταση επικράτησε στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα υψηλοί ήταν οι τόνοι όταν ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσει αμέσως τη σύγκριση που έκανε στην ομιλία του, του μέχρι χθες αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον στρατηγό της Χούντας Σπαντιδάκη.

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον αρχηγό της ΝΔ, στη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν του επιτρέπει να προσβάλει έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει από το 1976 τη Δημοκρατία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνοντας πως είναι μία μεγάλη πρόκληση απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, ζητώντας και παίρνοντας τον λόγο μετά την πρωτολογία του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη και πως σε όλα τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απαντήσει στο τέλος της διαδικασίας.

Ωστόσο, τόνισε ότι «ο μόνος λόγος που ζήτησα τον λόγο είναι διότι θεωρώ -και θέλω να πιστεύω άθελά του -ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα, όχι απέναντι στο πρόσωπο αλλά απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις: Συνέκρινε τον μέχρι χτες αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον στρατηγό τη Χούντας Σπαντιδάκη. Και αυτό είναι μια μεγάλη προσβολή απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου και ζητώ να ανακαλέσει».

«Δεν σας επιτρέπω κ. Μητσοτάκη να προσβάλετε έναν άνθρωπο που από το 1976 έχει υπηρετήσει με υψηλό και δημοκρατικό φρόνημα τη Σημαία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Δημοκρατία, με τον στρατηγό πραξικοπηματία της Χούντας, τον αυλικό τού βασιλιά τότε, Σπαντιδάκη». Όπως επισήμανε, η μόνη σύγκριση είναι ότι και οι δύο κατάγονται από το Ρέθυμνο, «αλλά εσείς -γιατί κάποιος άλλος σας το έγραψε- μας λέγατε ότι ο Λαμπράκης είναι κάτι το οποίο έχουμε ξεχάσει και τώρα θυμηθήκατε τον πραξικοπηματία στρατηγό Σπαντιδάκη για να τον συγκρίνετε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη». «Είναι ντροπή και να ανακαλέσετε. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλετε το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Οι Έλληνες απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας θα έπρεπε να είναι και θα είναι ενωμένοι και λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε κ. Μητσοτάκη».

Έπειτα από την απάντηση του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός πήρε εκ νέου τον λόγο, αναφέροντας ότι δέχεται τη μερική ανάκληση της αιχμής απέναντι στο πρόσωπο, για να συμπληρώσει ωστόσο: «Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, κ. Μητσοτάκη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου μας έχουν υψηλό φρόνημα και ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορείτε να παίζετε και να δημιουργείτε εντυπώσεις».

Γιατί, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «το μήνυμα της επιλογής του ναυάρχου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι ένα μήνυμα ισχυρό απέναντι σε αυτούς που απειλούν την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας». «Είναι ένα μήνυμα ότι οι Έλληνες, απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, θα έπρεπε να είναι και θα είναι ενωμένοι και λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε κ. Μητσοτάκη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Κυβέρνηση κουρελού είναι ο νέος όρος που εξάγει ο Τσίπρας»

Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό Άμυνας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ένα ιστορικό προηγούμενο υπάρχει, αυτό του Γρ. Σπαντιδάκη (επί δικτατορίας), προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Η τελευταία πράξη μίας παράστασης και ένα άθλιο θέατρο είναι η σημερινή συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης, ανέφερε εισαγωγικά στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

«Κυβέρνηση κουρελού είναι ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας: «Εσείς παραχωρήσατε στους Σκοπιανούς μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Γιατί κάποιοι είπαν όχι όταν ζητήθηκαν και εσείς είπατε ναι; Και ο κ. Καμμένος τον οποίο δεν βλέπω καν στην αίθουσα σήμερα, ίσως έχει πάει να μεταλάβει, τώρα σκίζει ιμάτιά του για το όνομα της Μακεδονίας. Ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο την στήριξε και σήμερα συνυπογράφει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Είπατε ψέματα και εξακολουθείτε να κυβερνάτε με ψέματα», κατηγόρησε τη συμπολίτευση ο Κυρ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Κάνετε εγκαίνια με τα έργα ζωγραφισμένα σε μουσαμά. Άθλιο θέατρο. Κοροϊδεύετε τους Θεσσαλονικείς στα μούτρα τους», είπε αναφερόμενος στην εκδήλωση στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Αντί να αποκλιμακώσει ο κ. Τσίπρας την τοξικότητα με την οποία έχει πλημμυρίσει τη δημόσια ζωή ψάχνει ιδιοτελείς συμμάχους για να εδραιωθεί στην κυβέρνηση για λίγους μήνες ακόμα, σημείωσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού και του αν. υπουργού Υγείας: «Πολάκης ίσον Τσίπρας. Είναι ο καθρέφτης του δικού σας ύφους της εξουσίας», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Ψήφο εμπιστοσύνης και Συμφωνία Πρεσπών συσχέτισε ο Κυρ. Μητσοτάκης: Όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ψηφίζει “ναι” και στην Συμφωνία των Πρεσπών που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση και στηρίζει μία κυβέρνηση κουρελού δίχως λαϊκή εντολή.

«Αντί να συζητάμε πώς θα μειώσουμε φόρους και εισφορές και πώς θα φέρουμε νέες επενδύσεις και δουλειές, ασχολούμαστε με τα παιχνίδια εξουσίας του κ. Τσίπρα», παρατήρησε στην ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης για να συμπεράνει: «Η Βουλή των Ελλήνων αξίζει καλύτερα από τη σημερινή συνεδρίαση».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε προϊόν συναλλαγής την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει αύριο. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Από τότε που γίνατε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τα έχετε πει όλα και μετά τα έχετε κάνει όλα. Από αυτά τα “είπα ξειπα” μιας ολόκληρης δεκαετίας, συγκρατώ μια φράση σας στις 4.10.2014 στο 3ο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζω: “Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν τη δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους. Την δίνει ο λαός ανοικτά και καθαρά μέσα από τις εκλογές. Αν κάποιοι θέλουν ψήφο εμπιστοσύνης, αν διεκδικούν την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε ξέρουν. Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα”. Συμφωνώ μαζί σας, κ. Τσίπρα. Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.