Η τελευταία απόφαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για την έγκριση του πακέτου των μέτρων θα λειτουργήσει ευεργετικά για την πορεία της χώρας, την πολιτική σταθερότητα, την εφαρμογή μιας καθαρής εθνικής στρατηγικής, αλλά και για τη φυσιογνωμία και την προοπτική της παράταξης, επισημαίνουν πηγές της Ιπποκράτους.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «καθαρή, θαρραλέα, συνεπή και έντιμη στάση», η οποία, όπως υποστηρίζουν, «θα εκτιμηθεί τελικά από τους πολίτες, σε αντίθεση με αντιφατικές ή υποκριτικές, επαμφοτερίζουσες ή ενδιάμεσες θέσεις που δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά και στο τεράστιο κόστος που έχει ήδη καταβάλει το ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση της εθνικής κρίσης».

Σημειώνουν, επίσης, ότι «η συντριπτική πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα έστειλε ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, παρά τον παραπολιτικό θόρυβο, τις περισπούδαστες αναλύσεις, τις συνεχείς προβοκάτσιες αυτών που έχουν αναλάβει εργολαβικά την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά ματαιοπονούν».

Επιπλέον, αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα συνεχίσει με προσωπικές επαφές την προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις διαφοροποιήσεις, ενώ κύκλοι που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης «που είναι ιστορικό στέλεχος της παράταξης και ενεργεί με πολιτικά κριτήρια θα ακολουθήσει την απόφαση της ΚΟ».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ασκούν κριτική στη στάση της ΔΗΜΑΡ, αναφέροντας ότι «το ΠΑΣΟΚ με την καθαρή απόφασή του έστειλε και στο εξωτερικό ένα μήνυμα που βοηθά στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μετά την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η στάση της ΔΗΜΑΡ». Χαρακτηρίζουν δε, ως «προφανές» ότι η ΔΗΜΑΡ «εφόσον θέλει να μείνει σταθερή στη γραμμή στήριξης της κυβέρνησης, θα βρει τελικά τρόπο να υπερψηφίσει τα μέτρα».

Αναφέρουν, επίσης, ότι κ. Βενιζέλος με σειρά επαφών με κρίσιμους παράγοντες της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να βοηθήσει, ώστε το τελικό πακέτο να είναι αξιόπιστο και εφαρμόσιμο από πλευράς κυρίως βιωσιμότητας του χρέους και αναπτυξιακών αντίβαρων.

Σχολιάζοντας την αποστολή της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ» στη Βουλή, οι ίδιες πηγές, υποστηρίζουν ότι «γίνεται προφανώς για λόγους αμιγώς δικονομικούς». Και συμπληρώνουν: «Μέσω του ψηφιακού υλικού και όσων ειπώθηκαν στους εισαγγελείς από όσους εμφανίστηκαν ήδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της Επιτροπής, θα μπορούν να αξιολογηθούν απλοϊκές αντιφάσεις που υπηρετούν προφανείς σκοπιμότητες και να διαχωριστούν οι επιμέρους φάσεις και οι επιμέρους συμπεριφορές προσώπων».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε σημερινή σύσκεψη με συνεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «κανείς δεν θα κρατήσει όμηρο το ΠΑΣΟΚ» και πως η στάση του στο ζήτημα της λίστας, πολλούς μήνες μετά την αποστολή της από τους Γάλλους και δύο ολόκληρους μήνες μετά την αποστολή της στο ΣΔΟΕ, ήταν βασισμένη στις αρχές της νομιμότητας και της αποτελεσματικότητας.