Πότε ερρίφθη ο κύβος που ανέτρεψε τις ισορροπίες στην κυβέρνηση; Τον Αύγουστο έκαναν διακοπές στην Πάρο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και οι Ι. Ραγκούσης και Χ. Παμπούκης.

Οι δύο υπουργοί, όπως αναφέρει στο σημερινό του ρεπορτάζ το Βήμα, έβλεπαν σχεδόν κάθε ημέρα τον πρωθυπουργό αλλά φρόντιζαν να μη συμπέσουν και οι τρεις στον ίδιο χώρο. Η μάχη ανάμεσα στους δύο πολιτικούς ήταν ακόμη αμφίρροπη.

Ακόμη και όταν έγινε ο ανασχηματισμός δεν ήταν σαφές ποιος κέρδισε τον πόλεμο, μολονότι μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης συνεδρίασε αιφνιδιαστικά στις 8 το πρωί μια ομάδα υπουργών υπό τον Πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχε ο Ραγκούσης, απουσίαζαν όμως οι Θ. Πάγκαλος και Χ. Παμπούκης.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναδείχθηκε μέσα σε 24 ώρες βασικός παίκτης ενός νέου μοντέλου οργάνωσης του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνοντας επιπλέον αρμοδιότητες, προκαλώντας όμως και τη δυσφορία των άλλων υπουργών.

Οι νεφώσεις που σκιάζουν κατά διαστήματα το κτίριο της οδού Β. Σοφίας δεν είναι μόνο φθινοπωρινές. Οι υπουργοί κάνουν σαφές σε όλες τις ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι δεν πρόκειται να δεχθούν παρεμβάσεις στο έργο τους από έναν άλλον υπουργό, ακόμη και αν διαθέτει την κάλυψη του πρωθυπουργού.

Ο χαρακτηρισμός της ομάδας ως συντονιστικού οργάνου και διευθυντηρίου της κυβέρνησης έσπειρε την καχυποψία. Ακόμη και οι υπουργοί που συμμετέχουν σε αυτήν έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να περιγράψουν ένα συγκεκριμένο εύρος δραστηριότητας, τον προγραμματισμό δηλαδή του κυβερνητικού έργου ώστε να μη συμπίπτουν οι μεγάλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ακυρώνοντας η μία την άλλη.

Ο Ραγκούσης είναι πολιτικός με ισχυρό ένστικτο και προσγείωσε το προφίλ του στα τάρταρα σε ό,τι αφορά τον νέο ρόλο του. «Δεν είμαι ούτε συντονιστής ούτε υπερυπουργός ούτε ανακατεύομαι με τα άλλα υπουργεία. Η ομάδα αυτή σχεδιάζει και προγραμματίζει τις μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνησης», επαναλαμβάνει επίμονα το τελευταίο διάστημα.

Τι θα γίνεται όμως αν ένας υπουργός κινείται εκτός του επιτελικού σχεδιασμού;

Ποιος θα αναλάβει να συνετίσει μέλη της κυβέρνησης που αρνούνται να σχολιάσουν ακόμη και την ύπαρξη της ομάδας σχεδιασμού;

Η παρουσία του Παπανδρέου στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπόστασή της αλλά και πολιτικούς πόντους στον Ραγκούση.

Το ίδιο και η ξαφνική μετακόμιση υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου στο υπουργείο Εσωτερικών. Η δεύτερη συνεδρίαση της ομάδας άρχισε να θέτει το ρεαλιστικό πλαίσιο της λειτουργίας της.