«Οι πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου, εάν θέλουν να δικαιώσουν τον αυτοπροσδιορισμό τους ως “κεντροαριστερές” ή “σοδιαλδημοκρατικές”, πρέπει να αναζητήσουν συγκλίσεις με την Αριστερά. Δεν μπορεί να είναι ουδέτεροι παρατηρητές της σύγκρουσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής », επισημαίνει, μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φώτης Κουβέλης.

«Ο αναγκαίος διάλογος της Κεντροαριστεράς, του ΚΙΝΑΛ, με την Αριστερά», προσθέτει, «προϋποθέτει την απομάκρυνσή του από τη σημερινή πολεμική του στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό το στοιχείο δεν υπάρχει. Ο προοδευτικός όμως πόλος δημιουργείται και συγκροτείται μέσα στην ίδια την κοινωνία».

Όσον αφορά τις ζυμώσεις στην Ευρώπη, αναγνωρίζει ότι «η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού είναι υπαρκτός και απειλεί την Ευρώπη», αλλά όμως, «η ΕΕ οφείλει να κάνει μια δυναμική επανεκκίνηση με άμεσο τερματισμό της λιτότητας και επιτάχυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, με όρους δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής και συνανάπτυξης».

Στο θέμα των σχέσεων με την πΓΔΜ, ο κ. Κουβέλης χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «τη λύση του χρόνιου προβλήματος με τη γειτονική χώρα» και, από την ώρα που θα υπάρξει, «διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας και συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή με αποφασιστικό παράγοντα την Ελλάδα». Εκτιμά πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει στο θέμα αυτό, «να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση με τη στείρα, ανεύθυνη και επιζήμια για την Ελλάδα αντίθεσή της στη Συμφωνία».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μιλά, τέλος, στο Πρακτορείο για το μεταφορικό ισοδύναμο και τις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2019, ανακοινώνει μάλιστα ότι το νομοσχέδιο για τις παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα δέκα Λιμάνια – Οργανισμούς θα ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο του 2019.