«Δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την αριστερά και δεν θα γυρίσουμε πίσω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας αφορμή από ένα σύνθημα που ακούστηκε στο Παλαί ντε Σπορ.

«Δεν ήταν δεδομένο ότι θα πετυχαίναμε ό,τι πετύχαμε» και «αν σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι δεν είναι μόνο γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αλλά γιατί το καταφέραμε αυτό προστατεύοντας, ταυτόχρονα, τους πιο αδύναμους και ξαναφέρνοντας πίσω τη δικαιοσύνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε ότι «πολλοί είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Πολλοί πίστεψαν ότι θα είμαστε μια σύντομη παρένθεση. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Άλλοι διακήρυσσαν, ότι επειδή δεν έχουμε πείρα διακυβέρνησης, διότι δεν προερχόμαστε από πολιτικά τζάκια, είναι προδιαγεγραμμένο να αποτύχουμε. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Όλοι τους έκαναν λάθος».

Υπογράμμισε ότι «δεν παραδοθήκαμε ούτε στους δανειστές,  ούτε στα μεγάλα συμφέροντα. Παλέψαμε, ματώσαμε αλλά ανοίξαμε δρόμους».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το τέλος των μνημονίων, η 21η Αυγούστου του 2018, δεν μας χαρίστηκε από κανέναν. Εμείς, εσείς, ο λαός με τις θυσίες του, φέραμε τον Αύγουστο του 2018».

«Μας λένε λοιπόν οι αντίπαλοί μας, τώρα που δε τους παίρνει πια να μιλάνε για τέταρτο μνημόνιο, ότι δε κυβερνάμε μόνο τις τελευταίες 110 μέρες, μετά τα μνημόνια, αλλά κυβερνήσαμε και πριν», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πράγματι, είναι αλήθεια. Κυβερνάμε από το 15 και αυτή είναι η αιτία που ζούμε την έξοδο από τα μνημόνια, τις τελευταίες μέρες. Αν κυβερνάγανε αυτοί, σήμερα θα ήμασταν ακόμα μέσα και δεν θα είχαμε καμία προοπτική να βγούμε», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις δεσμεύσεις της ΔΕΘ που ήδη νομοθετήθηκαν: μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στήριξη των νέων, με την επιδότηση κατά το ήμισυ των ασφαλιστικών τους εισφορών, αναβάθμιση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», με την πρόσληψη 3200 υπαλλήλων, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1% κάθε χρόνο για την επόμενη τετραετία. Σημείωσε ότι σε αυτά προστέθηκαν και άλλα: Η κατάργηση των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις για το 2019, που αφορά 1,4 εκατομμύρια συμπολίτες, η αύξηση στις συντάξεις για 620.000 συμπολίτες μας, με βάση το νέο ασφαλιστικό, η καταβολή των αναδρομικών, που ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, στους ένστολους και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο, η απόδοση κοινωνικού μερίσματος ύψους 710 εκατομμυρίων ευρώ σε 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

«Έτσι λοιπόν, τις πρώτες μέρες της μεταμνημονιακής Ελλάδας, τις πρώτες 100 δικές σας και δικές μας μέρες, δείχνουμε όλοι το πραγματικό μας πρόσωπο», είπε.

Μιλώντας για την εικόνα της χώρας σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «σήμερα η ρημαγμένη, η απείθαρχη, η ξεροκέφαλη Ελλάδα, είναι πια όρθια, με υγιή δημοσιονομικά, με την υψηλότερη ανάπτυξη της δεκαετίας, με την ανεργία μειωμένη κατά 8 μονάδες και με την κοινωνία να βρίσκει ξανά ελπίδα».

Αντίθετα, σχολίασε, «οι ιεραπόστολοι της λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφήνουν πίσω τους μια Ευρώπη των κοινωνικών εκρήξεων, της ακροδεξιάς, των κλειστών συνόρων. Την Ευρώπη του Brexit, του Όρμπαν, του Σαλβίνι και της Λεπέν».

Έθεσε το ερώτημα: «Ποιος δικαιώνεται τρία χρόνια μετά το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 ;Οι Έλληνες και η κυβέρνηση τους ή αυτοί που τους κουνούσαν το δάχτυλο επιδεικτικά;».

«Η ιστορία έγραψε και δεν ξεγράφει. Είναι αλήθεια ότι η ιστορία διαρκεί πολύ. Καμία μάχη δεν πήγε χαμένη», τόνισε.

«Δεν πήγε χαμένη η έκφραση της συλλογικής αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού που συντάραξε την Ευρώπη και τον κόσμο, το καλοκαίρι του 2015», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «εμείς δεν αλλάξαμε ποτέ στρατηγική, δεν ερωτευτήκαμε ποτέ το μνημόνιο και τις επιταγές του, εμείς εργαστήκαμε για να κάνουμε τα μνημόνια οριστικά παρελθόν για τη πατρίδα μας».