Ανοιχτή επιστολή προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, στη Μ.Βρετανία, επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, με την οποία τον καλούν να κάνει ότι μπορεί για να σταματήσει το Brexit και να ηγηθεί του κινήματος για την προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη, απέστειλαν μέλη των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, βουλευτές δημοκρατικών κομμάτων, επικεφαλής προοδευτικών κινημάτων και οργανισμών, αλλά και ακαδημαϊκοί.

Η επιστολή ήταν μία πρωτοβουλία του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου, και την υπογράφει δεύτερος στη σειρά ο πρόεδρος Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Ούντο Μπούλμαν, όπως επίσης -από την Ελλάδα- ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δημοσιεύεται, πλήρης στο σημερινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» με τον τίτλο «Τζέρεμι Κόρμπιν, οι φίλοι σου Ευρωπαίοι σοσιαλιστές σε χρειάζονται στην ΕΕ».

«Σε χρειαζόμαστε στην ΕΕ. Κανείς δεν καταλαβαίνει καλύτερα τι χρειάζεται για να καρποφορήσουν οι φιλοδοξίες και τα όνειρα κάθε πολίτη. Σε χρειαζόμαστε, καθώς μπορείς να γίνεις ο καταλύτης για μία διαφορετική Ευρώπη, παρέχοντας νέα, απαραίτητη δυναμική για μία αληθινή προοδευτική αλλαγή. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, όπως χρειαστήκαμε ο ένας τον άλλο στο ξεκίνημα της ΕΕ, για να αντιμετωπίσουμε τις πιο επείγουσες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα: την αποφυγή πολέμου, την ενίσχυση της ισότητας, τη συνεργασία ενόψει απειλών κατά του πλανήτη, την αλληλεγγύη που μπορεί να επιτύχει τα μέγιστα», αναφέρεται στην επιστολή.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία εξόδου της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ, καλείται ο ηγέτης των Εργατικών να απαιτήσει την ανάκληση της απόφασης που θέτει σε ισχύ το ‘Αρθρο 50, υπό το φως της πρόσφατης γνώμης του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και να επιτρέψει να ακουστεί η φωνή του λαού, πριν το Brexit γίνει μη αναστρέψιμο. «Ελπίζουμε το Εργατικό Κόμμα να ηγηθεί μίας τέτοιας πρωτοβουλίας και να συμμετέχει μαζί μας στην έναρξη ενός προγράμματος αλλαγής της Ευρώπης» υπογραμμίζεται.

Οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι η Αριστερά αναδύεται σε όλη την Ευρώπη και το κόμμα των Εργατικών έφερε έμπνευση και αισιοδοξία σε όλους, αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται και ο φασισμός, ενώ η λιτότητα εξαπλώθηκε μέσα από τις οδούς των κυρίαρχων θεσμών της ΕΕ, και οι ανομοιότητες σε όλη την ήπειρο έχουν επιφέρει εκμετάλλευση και ανασφάλεια. «Δεν είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε αυτό το κάποτε μεγαλειώδες σχέδιο σε αυτούς που θα το υπονόμευαν», αναφέρεται και καταλήγει στο ότι «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να νιώσουν οι συμπολίτες μας ότι εκπροσωπούνται εκτός εάν θα μπορούν να ακουστούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».