Εξωχώριες διαστάσεις λαμβάνει η δραστηριότητα του ομίλου Καρούζος, καθώς, όπως αποκαλύπτει η Real News, πίσω από τον «χορό» των δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε στηθεί, βρίσκεται ένα δαιδαλώδες σύστημα δεκάδων εταιρειών, οι οποίες έχουν τις έδρες τους στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στις βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Ιωάννης Καρούζος, ο οποίος από το 2005 έως το 2008 αγόραζε ακίνητα «φιλέτα» ανά την επικράτεια, αντλώντας με χαρακτηριστική άνεση δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα.

Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις που έρχονται σήμερα στο «φως», στις διαδρομές του χρήματος και των ακινήτων εμπλέκονται τρεις offshore εταιρείες. Πρόκειται για τις κυπριακές Kalamakiou Cyprus LTD και Zoulian Trustees LTD, καθώς και για τη Seaville LTD με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Σύμφωνα με πηγές που έχει στη διάθεση της η εφημερίδα, στην Kalamakiou Cyprus LTD, μεταβιβάστηκε η εταιρεία του ομίλου Καρούζος με την επωνυμία Karouzos Kalamakiou Α.Ε.

Η εταιρεία αυτή είναι κάτοχος ενός εμπορικού κέντρου στην οδό Καλαμακίου στο Καλάμι Αττικής. Μέτοχος της κυπριακής offshore στην οποία κατέληξε το εν λόγω ακίνητο εμφανίζεται η επίσης εξωχώρια εταιρεία Zoulian Trustees LTD. Ποικίλα ερωτήματα όμως προκαλεί και η εμφάνιση της Seaville LTD πίσω από συγκεκριμένη αγοραπωλησία διατηρητέου ακινήτου σε κεντρικό σημείο της Πάτρας.

Το 2.000 δέκα ιδιώτες και η εν λόγω εταιρεία αγόρασαν το συγκεκριμένο ακίνητο με ποσοστό ιδιοκτησίας 6% και 94% αντίστοιχα. Το τίμημα της αγοραπωλησίας ανήλθε στα 146.107.516 δρχ.

Εν συνεχεία, το 2003 το ακίνητο πωλήθηκε από την εταιρεία προς την Πατραϊκή ΕΠΕ αντί του ποσού των 532.974 ευρώ. Το 2005, κατά το ίδιο ποσοστό μεταβιβάστηκε στην Trust Worth Development Τεχνική Αναπτυξιακή Α.Ε. (ιδιοκτησίας Ιω. Καρούζου) αντί της ίδιας ακριβώς τιμής.

Τον ίδιο μήνα η εταιρεία έλαβε δάνειο ύψους 8 εκατ. ευρώ με σκοπό την αγορά και την ανακαίνιση ακινήτων, χωρίς να έχει καν αρχίσει τη λειτουργία της, ενώ προς εξασφάλιση του δοθέντος δανείου, ανεγράφη προσημείωση υποθήκης μόνο για ποσό 5,3 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, άξιον απορίας είναι το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο συμβόλαιο πώλησης δεν αναγράφεται ότι το τίμημα για την αγορά του είχε πιστωθεί και δεν είχε ακόμη καταβληθεί από την Πατραϊκή ΕΠΕ προς την offshore Seaville Limited.

Με άλλα λόγια, η εταιρεία ιδιοκτησία του Ι. Καρούζου φαίνεται να αγοράζει ανεξόφλητο ακίνητο, γεγονός που διέφυγε όλων των εμπλεκομένων στο συμβόλαιο. Μάλιστα η πράξη εξοφλήσεως συντάχθηκε έναν μήνα μετά.