Τσίπρας στο συνέδριο του SPD: Το 2015 προτιμήσαμε τον δύσκολο συμβιβασμό

«Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ ήταν στη πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:07
10/11/2018
Τσίπρας στο συνέδριο του SPD: Το 2015 προτιμήσαμε τον δύσκολο συμβιβασμό
74
loading

Στον Ιούλιο του 2015 και στο μεγάλο δίλημμα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, που διεξάγεται στο Βερολίνο.

«Επιτυχία για μια αριστερή δύναμη δεν είναι απλά η έξοδος από τη κρίση, αλλά η έξοδος από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους πιο αδύναμους, τους φτωχούς, τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τους νέους.  Άρα, λοιπόν, άλλο πράγμα η επιτυχία αν τη θωρείς από τα αριστερά και άλλο από τα δεξιά. Και αυτή η διάκριση είναι ουσιώδης και όχι απλά σημειολογική» τόνισε.

«Ξεκάθαρος στόχος για μια αριστερή επιτυχία στην Ευρώπη είναι η αναδιανομή του πλούτου και η στήριξη των αδυνάτων, αλλά ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία είναι όταν αυτό το πετυχαίνεις χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα κεκτημένα αυτών που θέλεις να βοηθήσεις, χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα δημόσια οικονομικά. Χωρίς αλόγιστες σπατάλες αλλά επενδύοντας ουσιαστικά, στους τομείς εκείνους που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και τη συλλογική ευημερία» πρόσθεσε.

«Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται» είπε ο κ. Τσίπρας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Και η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού", επισήμανε και συνέχισε: "Συνεπώς η επιλογή της εξόδου από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακούγονταν εξόχως επαναστατική και αριστερή επιλογή, ήταν στη πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος αυτής της ελίτ. Μια βίαιη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Βιαιότερη από αυτή των μνημονίων της λιτότητας. Προτιμήσαμε λοιπόν να δύσκολο συμβιβασμό.

Δε χάσαμε όμως ποτέ το βασικό μας προσανατολισμό: Να σκεφτόμαστε σε κάθε μας βήμα για ποιους παλεύουμε. Για ποιους δίνουμε μάχες. Για ποιους διαπραγματευόμαστε σκληρά σε ένα αντίξοο ευρωπαϊκό περιβάλλον από πλευράς πολιτικών συσχετισμών. Και σήμερα αν αισθάνομαι ότι πετύχαμε και δικαιωθήκαμε για τις δύσκολες επιλογές μας δεν είναι μόνο γιατί αποφύγαμε αυτή την ολική καταστροφή την οποία σας περιέγραψα, ούτε μόνο ότι πετύχαμε να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και αντί ελλειμμάτων να έχουμε πλεονάσματα και διαρκώς πάνω από το στόχο».

Πρόσθεσε πως «αυτό το καταφέραμε έχοντας ταυτόχρονα μειώσει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία, έχοντας πετύχει την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας που ήταν αποκλεισμένοι. Έχοντας θεσπίσει το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους πολίτες αντιμετωπίζοντας την ακραία φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση. Έχοντας στηρίξει όσο περισσότερο μπορούσαμε το διαλυμένο κοινωνικό κράτος. Έχοντας πετύχει μια δύσκολη αλλά δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εγγυάται ένα βιώσιμο και δίκαιου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Έχοντας επαναφέρει τη κανονικότητα στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που δεν είχαν δασκάλους μέχρι τη μέση της χρονιάς και αντί για βιβλία έκαναν μαθήματα με φωτοτυπίες. Αυτή είναι η δική μας επιτυχία».

Αναφορικά με την Αριστερά στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας είπε πως οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά πρέπει να συναντηθούν, στη βάση ενός προοδευτικού σχεδίου για τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη. «Μια τέτοια στρατηγική μπορεί να ανακόψει την επέλαση της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, που εφορμούν στη δική μας κοινωνική βάση», είπε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται πολιτικό θάρρος για να κάνουμε αυτό το βήμα. Διότι πρωτίστως απαιτείται αυτοκριτική. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η Σοσιαλδημοκρατία και η Αριστερά μπορούν και πρέπει να συμπορευτούν στη βάση μιας προγραμματικής συνεργασίας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Το παράδειγμα της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, είναι δυστυχώς, παράδειγμα προς αποφυγή, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διότι, όπως είπε, «διεξάγει ένα σχεδόν μονομέτωπο αγώνα ενάντια στην Αριστερά, αρνούμενη να συναινέσει ακόμα και σε ιστορικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να είναι σημαία για τον προοδευτικό χώρο». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η συνάντηση της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα θα τεθεί ως ζήτημα από τα κάτω, από τη βάση.

«Η Αριστερά οφείλει να μιλήσει ξανά στη γλώσσα των ανθρώπων που εκπροσωπεί», είπε ο κ. Τσίπρας και προς την κατεύθυνση πρότεινε:

-Να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει όπου βρίσκεται στην κυβέρνηση, πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας.

-Ένα συνεκτικό πρόγραμμα, στοχευμένο και εφαρμόσιμο.

-Μια νέα χάρτα δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, της νέας γενιάς.

Η απότομη στροφή της Σοσιαλδημοκρατίας που την οδήγησε μακριά από τις ιδρυτικές της αρχές αποδείχτηκε πλήρως καταστροφική και απογοητευτική, η αριστερά δείχνει ότι χάνει τη βάση της, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Το κενό που δημιουργείται το καλύπτουν άλλες δυνάμεις του πολιτικού χάρτη, οι ακροδεξιοί, οι δημαγωγοί ακόμη και δυνάμεις απροκάλυπτα φασιστικές έχουν, τα τελευταία χρόνια, ενισχυθεί σημαντικά», τόνισε και σημείωσε: «Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε αυτόν τον εφιάλτη. Είναι επικίνδυνο για την ίδια την Ευρώπη».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

74
σχόλια
 1. avatar ευτυχως

  Που καθάρισε το μυαλό του και δεν μας οδήγησε στην πτώχευση να τρέχουμε ακόμα

 2. avatar 5Zalis

  https://pbs.twimg.com/media/Drv3v9hW4AcJrTp.jpg
  ο Καρανίκας μου έγραψε να πω για τον Κάϊζερ, ευτυχώς το είδα και δεν την πάτησα, σιγά ρε μην ζούσε ο Μπεκενμπάουερ στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

 3. avatar Kiousis

  Πρέπει να παραδεχτούμε πως το 'ΟΧΙ' του Μεταξά στοιχειώνει ακόμα τους αριστερούς

 4. avatar Χωρίς προθέρμανση ρε, μπαίνει παίχτης? Δε μπαίνει!

  Τι σας χάλασε, που Χίτλερ - Μουσολίνι κάνανε ζέσταμα Α' Π.Π. να μπούνε δεύτερο, να τα δώσουν όλα, πλεμονάτα και παλικαρίσα?

 5. avatar Ρίτα Αποστόλου

  Δεν το επιασε κανεις το βαθυ νοημα της ομιλιας του . Ο Χιτλερ προεκυψε και επικρατησε λογω των αυστηρών μετρων λιτοτητας και επιτηρησης που επεβαλλαν οι συμμαχοι στην Γερμανια μετα τον Α παγκ. πολεμο , ενός σουπερ μνημονιου δηλαδή που ενισχυσε τον εθνικισμο και γεννησε τον Ναζισμο . Μιλαμε δηλαδή για κορυφαιο μυαλο ο Αλεξης , που να πιασουν το νοημα οι κουτοφραγκοι .

 6. avatar Frangos M

  https://pbs.twimg.com/media/DrwkfcfWsAIvkH_.jpg
  -Ήσουν εσύ πρώτο Παγκόσμιο?
  -Όχι ρε. Εσύ?
  -Όχι. Και τι τις λέει τέτοιες [...] το ζαβό?
  -Ε.... χαίρω πολύ. Εμένα Ρωτάς?
  #Στοκος_Τσιπρας

 7. avatar Συγχαρητήρια

  Για άλλη μια φορά μας ρεζιλεψε ο αγράμματος αλλά η κ. Καθηγήτρια - σύντροφος δεν είδε το κείμενο πριν γίνει αυτό το ρεζιλικι; Η το επίπεδο γνώσεων της είναι ίδιο με του συζύγου;

 8. avatar menios s

  Όταν δεν έχει τις 17 διμοιρίες Ματ δίπλα του, αγχώνεται. Και όταν αγχώνεται λέει καμία π@@@@@α. Μην είστε σκληροί μαζί του, δεν είναι ούτε 50 ετών παιδί. Έχει ακόμα να μάθει πολλά πράγματα. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρι, και μαθαίνουν γρήγορα.

 9. avatar EX

  Καταρχην Τσιπρας ειναι ο,τι θελει λεει. Το παιδι εκτός από απατεώνας είναι κάτι τούβλο.Που να ξέρει για τον Α' ΠΠ το ντουβαρι, πετάει 2-3 κουταμαρες για Χίτλερ και Μουσολίνι, και αυτές επιτηδες μπας και συγκινήσει κάνα χαζο αριστεροστροφο τούβλο ίδιου μορφωτικού επιπέδου.Ο λαοπλανος Μουσολίνι (ίδιος με τον χαρακτήρα τού Τσίπρα) ξεκινησε ως αναρχικός (από τους μεγαλύτερους αναρχικούς της εποχής τού φίλος του Λένιν) μετά έγινε σοσιαλιστής κομμουνιστής και μετά εφτιαξε τον φασισμό πανω στο κομμουνιστικό μοτίβο (ιδια νοοτροπία) μάλιστα ο Χίτλερ επηρεάστηκε απο τον Μουσολίνι και εφτιαξε τον εθνικοσοσιαλισμο πανω στα ίδια κομμουνιστικοσοσιαλιστικα πρότυπα.Γι αυτό τα βρήκε αμέσως με τον δικτατορα Στάλιν διότι κομμουνισμος και ναζιστο-Σοσιαλισμος είναι ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΆΓΜΑ,και αν δεν είχε σπάσει την συμμαχία μαζι του θα κέρδιζαν τον πολεμο.Δεν ειναι τυχαίο πως ολες οι επειτα κομμουνιστικες χωρες, Λευκορωσια,Ουκρανια,Ουγγαρία, Ρουμανία, Αλβανία κτλπ ήταν θερμοί υποστηριχτές και σύμμαχοι των ναζιστοφασιστων οι οποίοι άλλαξαν στρατόπεδο μέσα σε μία νύχτα και απο ναζιστοφασιστες έγιναν "κομμουνιστές" για να γλυτώσουν από τις ευθύνες τους (το ίδιο έκαναν και εδω οι δικοί μας οι οποίοι πολέμησαν χέρι χέρι μαζί με τους Αλβανούς, Σκοπιανούς,και Βούλγαρους κομιτατζήδες ενάντια στη ιδια τους την πατρίδα και μετα ειχαν το θράσος να λένε πως έκαναν και αντίσταση!). Ακόμη και σήμερα οι οπαδοί τού κομμουνισμου και οι παρατρεχαμενοι συμπαθούντες μιλάνε για "ναζι" κόβοντας τον όρο σοσιαλισμός

 10. avatar οσο υπαρει η τραπουλα θα βγαινουνε ρηγαδες

  τωρα θελει να μας πει ο σύζυξ της κυρα περιστεράς οτι ο δεύτερος παγκοσμιος πολεμος εγινε πρωτα... και ο πρωτος παγκοσμιος πολεμος εγινε δευτερος..... ο άνθρωπας δεν κανει ουτε για γκόμενος της κυρα τασιας....τωρα να μου πεις εαν κανανε ολες οι μέλισσες μελι... ο τυπος εχει τελειώσει τις ανώτατες σχολές ΚΟΜΑΝΤΟ ΝΙΝΤΖΑ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ

 11. avatar Αλ-6, ο βαθυστόχαστος ποιητής

  Για δυό νησιά σαλπάρανε, Χίτλερ και Μουσολίνι, άλλος για Λέσβο τράβηξε, κι άλλος για Μυτιλήνη.

 12. avatar the owl

  Η απόλυτη προδοσία, σε μια δύσκολη στιγμή του ελληνικού λαού! Αν θέλουμε το πολίτευμα της δημοκρατίας μας να έχει ουσία , και να προσελκύσουμε στο μέλλον καλύτερους πολιτικούς για την χώρα μας, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη.

 13. avatar Νυμφευμένος Σκοπευτής

  Το να κάτσεις στα 4, είναι δύσκολη απόφαση.

 14. avatar Ellraiser

  Απο δηλωσεις μελων του Συριζα.
  Τι σχεση εχει η κυβερνηση του Ιανουαριου με αυτη του Σεπτεμβριου? Καμμια.
  Εφερε μνημονιο τον Αυγουστο και τον ψηφισατε.!!!!!
  Ε τωρα λουστητε τον.
  Το θεαματικοτερο ειναι οι 'μαχες' του απεναντι στις εντολες των 'θεσμων'.
  Ελα εδω, πανε εκει, κατσε κατω, σηκω πανω, βαρα παλαμακια, κανε κολοτουμπιτσα........μπραβο Αζορ παρε το μεζεδακι σου ........!!!!

 15. avatar 365

  ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕΓΙΣΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΟΧΙ?

  1. avatar @365

   για να το κάνει ΝΑΙ , και να αναρωτιέσαι !!

 16. avatar Π’ Ούστ!

  Αντί οι τρόληδες της συμφοράς να μουτζώνουν αυτούς που τους έκλεβαν 40 χρόνια, βρίζουν τον Τσίπρα! Συμπορεύονται έτσι με αυτούς που τους έκλεψαν και τους δίνουν θάρρος για να το ξανακάνουν!
  Ευτυχώς είναι θλιβερή μειοψηφία!

 17. avatar η ηθική αριστερή

  πρακτική επαναλαμβάνεται.Στο δρόμο που χάραξε ο άρρωστος,εξουσιομανής ΘΑΘΑΝΔΡΕΟΥ. Προσλήψεις στο ΔΗΜΟΣΙΟ,Ελληνοποιήσεις ισλαμοφασιστών/ταξικών αδελφών,ψηφαλάκια από τα κατάλοιπα του κλεφτοθασόκ που δεν πρόλαβαν να φάνε,αναδρομικά πακετάκια σε ένστολους/δικαστικούςΤρομοκρατία τών συνταξιούχων ότι οι άλλοι θα κόψουν τις συντάξεις.Εκμετάλλευση του συστήματος που επιτρέπει κυβέρνηση μειοψηφίας με δεκανίκι(βλ.σφυριζανθελ) και νάτο το σιγουράκι.

 18. avatar megaloagroths

  μιλαμε για μεγαλο παιχτη
  ειχε δηλωσει πως μενουμε ευρο παση θυσια και μετα πηγε να διαπραγματευτει

 19. avatar SER 30

  Ξεκάθαρος στόχος για μια αριστερή επιτυχία στην Ευρώπη είναι η αναδιανομή του πλούτου και η στήριξη των αδυνάτων, αλλά ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία είναι όταν αυτό το πετυχαίνεις χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα κεκτημένα αυτών που θέλεις να βοηθήσεις, χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα δημόσια οικονομικά 4 7 ΛΕΞΕΙΣ 4 8 ΨΕΜΑΤΑ ΑΝΕΡΥΘΡΙΑΣΤΑ . ΑΠΟ ΤΥΠΟ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΛΗ ΚΑΤΑΛΗΨΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΡΙΧΝΕΙ ΚΑΤΑΚΟΥΤΕΛΑ ΤΟ ΕΝΑ ΨΕΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΝΕΥ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΕΝΩ ΑΥΤΟΣ ΖΟΥΣΕ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ . ΟΝΕΙΡΟ ΛΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΟΥΡΑΓΙΟ .Αναφορικά με την Αριστερά στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας είπε πως οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά πρέπει να συναντηθούν, στη βάση ενός προοδευτικού σχεδίου για τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη. ΜΑ ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΙ . ΕΣΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΣΙΑΛΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΧΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ . Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΗΤΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΘΑΜΕΝΗ ΒΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΩΣ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ . ΚΑΚΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΘΑΧΕΙΣ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑΡΧΕΤΑΙ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει