Το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» επισκέφθηκαν σήμερα κατόπιν εντολής του Προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, μαζί με κλιμάκιο βουλευτών, προκειμένου να ενημερωθούν για τα μεγάλα προβλήματα του Νοσοκομείου.

Μετά την επίσκεψη ο κ. Σαλμάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Έντεκα μήνες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι δείκτες στο χώρο της Υγείας έχουν επιδεινωθεί.

Καταρχήν, η καθημερινότητα που ζει ο κάθε ασθενής και οι συγγενείς του στα νοσοκομεία έχει να κάνει με μεγάλες λίστες, προκειμένου να υποβληθούν σε μια θεραπευτική πράξη. Είτε χειρουργεία είναι αυτά, είτε οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Έχει να κάνει με δυσκολία πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη υπουργός Υγείας ομολογούσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς, λόγω της οικονομικής κρίσης, φθάνουν στα νοσοκομεία, αλλά πρέπει να συμπληρώσουμε ότι το δρομολόγιο αυτό οδηγεί στον Ιδιωτικό Τομέα. Τα νοσοκομεία, πραγματικά, τόσο καιρό, λειτουργούσαν στα όριά τους και τώρα υπολειτουργούν».

Η περιβόητη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, μέχρι 31/12/2009, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή, δεν υλοποιείται.
Το τελευταίο 11μηνο οι προμήθειες των νοσοκομείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ έγιναν εξωσυμβατικά, είτε με παρατάσεις των συμβάσεων, είτε με απευθείας αναθέσεις. Όλες παράνομα. Και αυτές τις παράνομες προμήθειες εκλήθη η Βουλή, στο τέλος Ιουλίου, να τις νομιμοποιήσει. Και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τις νομιμοποίησε, που σημαίνει ότι όλες αυτές οι προμήθειες των 2,5 δισ. ευρώ έγιναν χωρίς κανέναν διαγωνισμό.

Το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε με τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, που θα προέκυπτε ως όφελος, εάν πηγαίναμε με διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ένα τελευταίο θέμα είναι ότι η πολυπλοκότητα του Συστήματος Υγείας στη χώρα μας δεν έχει αντιμετωπιστεί. Δηλαδή, τα Ασφαλιστικά Ταμεία χρωστούν στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία χρωστούν στους προμηθευτές. Στο τέλος έρχεται ο κρατικός προϋπολογισμός και μαζεύει όλες αυτές τις οφειλές, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να νοικοκυρευτεί το σύστημα. Και εκεί που κανείς πίστευε ότι μπορούσε να γίνει μια προσπάθεια, από αυτή εδώ την κυβέρνηση και να ενοποιηθεί ο κλάδος περίθαλψης των Ασφαλιστικών Ταμείων με τα νοσοκομεία, είδαμε στον τελευταίο ανασχηματισμό, αντί να ενωθεί το Υπουργείο Υγείας με τον κλάδο περίθαλψης των Ασφαλιστικών Ταμείων, να ενώνεται με το Υπουργείο Αθλητισμού και να μετονομάζεται σε Υπουργείο Διατροφής, την ώρα που είχε, ήδη, θεσμοθετήσει αυτή η κυβέρνηση μια πορεία για την ενοποίηση του κλάδου περίθαλψης των Ασφαλιστικών Ταμείων με την Υγεία».