Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη είχαν το μεσημέρι στο ΥΜΑΘ, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων (ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΕΕΘ) του Εμπορικού Συλλόγου και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης- που έγινε σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό- οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και των φορέων εξέθεσαν στον κ. Χατζηδάκη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, οι βιοτέχνες, οι επαγγελματίες και οι ξενοδόχοι, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, των καθυστερήσεων στα δημόσια έργα με πρώτο το μετρό, του παραεμπορίου και της υψηλής φορολογίας σε ορισμένους τομείς, καθώς και των εκκρεμών οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης σημείωσε την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για μια σειρά φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα, που απασχολούν τον κλάδο (π.χ. μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, συμψηφισμοί οφειλών επιχειρήσεων και δημοσίου, ρυθμίσεις, κ.α.).

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Α. Θωμόπουλος έθεσε το ζήτημα των μεταφορών και των υποδομών, του μετρό και του αεροδρομίου, που έχει επιπτώσεις στις κρατήσεις κλινών και στην τουριστική κίνηση, καθώς και το ζήτημα των οφειλών των Λίβυων τραυματιών προς ελληνικά ξενοδοχεία για τη διαμονή τους το προηγούμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, τόνισε ότι είναι αναγκαία η ψήφιση των μέτρων από την κυβέρνηση για να προχωρήσει μετά την εξασφάλιση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, η εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος συμφώνησε ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και τόνισε ότι χρειάζεται “ενότητα” για να επιτευχθούν οι στόχοι. Υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει το μετρό και να στηριχθεί η ΔΕΘ ως «ένας από τους πέντε αναπτυξιακούς πυλώνες της πόλης».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Χατζαρίδης, επεσήμανε την αύξηση του κλεισίματος των καταστημάτων κυρίως των συνοικιακών και την πτώση του τζίρου. Πρόσθεσε ότι από την πλευρά του υπουργού διατυπώθηκε η θέλησή του για να ενταθεί η καμπάνια και να ληφθούν μέτρα ενάντια στο παραεμπόριο, ενώ τους υποδείχθηκε ως «όριο» για την αναστροφή της «αρνητικής ψυχολογίας» στην αγορά, η 18η Οκτωβρίου, οπότε εφόσον έχουν ψηφιστεί τα κυβερνητικά μέτρα και εξασφαλιστεί η θετική έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία θα αποδεσμευτεί η δόση των 31 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί προς την αγορά και τις επιχειρήσεις.