«Ο κ. Καμμένος, στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασε κομματικές και προσωπικές απόψεις, δεν είναι οι απόψεις της χώρας», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Θρησκευμάτων, Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Οι απόψεις της χώρας, όπως είναι γνωστό, εκφράζονται αρμοδίως από τον πρωθυπουργό ή από τον υπουργό Εξωτερικών», υπογράμμισε ο κ. Μπόλαρης, επισημαίνοντας πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορούμε να λειτουργούμε με σεβασμό στους θεσμούς, στη θεσμική λειτουργία, καθώς αυτό προβλέπει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί κανόνες».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας και προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τις ΗΠΑ, ο κ. Μπόλαρης επισήμανε ότι δεν επρόκειτο για «αναταράξεις της κυβέρνησης» αλλά «υπήρξε ένας σχολιασμός γιατί οι κομματικές απόψεις, οι οποίες διατυπώθηκαν, δεν είχαν τύχη κυβερνητικής αποδοχής, όπως άλλωστε το είπε και ο κ. Καμμένος σήμερα (σ.σ. σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ)».

Ερωτηθείς για τη συζήτηση που ξεκινά στη Βουλή της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο υφυπουργός σημείωσε: «Καθώς τα πράγματα είναι σε εξέλιξη να τ’ αφήσουμε να εξελίσσονται λέγοντας ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία, η λειτουργία μας, και από πλευράς Ελλάδας και από πλευράς της βόρειας φίλης χώρας, να είναι τέτοια ώστε να προσβλέπει στην ύπαρξη συνθηκών φιλίας, καλής γειτονίας, έτσι ώστε να προάγεται η ανάπτυξη, η οικονομία, η ενέργεια, το εμπόριο, ο πολιτισμός, η παιδεία. Σε αυτή την κατεύθυνση προσβλέπουμε, αυτή τη λογική και την πολιτική θέλουμε να υπηρετήσουμε και σ’ αυτή την κατεύθυνση ελπίζουμε ότι κινούνται και θα κινηθούν οι πολίτες και οι πολιτικοί από τη φίλη χώρα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπόλαρης, «θέλουμε την ύπαρξη συνθηκών της καλύτερης δυνατής φιλίας και σχέσεων καλής γειτονίας για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε προς το μέλλον» καθώς, όπως τόνισε, «αυτό συμφέρει τις χώρες και τους λαούς και στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο στη βαλκανική χερσόνησο, αλλά στην ανατολική Μεσόγειο συνολικά». Υπογράμμισε δε πως «αυτό είναι που προσδοκούμε, αυτή είναι η ευχή μας και η προσδοκία και από τους γείτονές μας».

Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υφυπουργός απάντησε: «Δεν έχουμε κανένα λόγο να λέμε άλλα και να κάνουμε άλλα. Υπάρχει μια εκπεφρασμένη πολιτική, που έχει και την αποδοχή και τη στήριξη και της Ευρώπης και της περιοχής ευρύτερα γιατί κρίνεται ότι είναι μία πολιτική, η οποία συμβάλλει στη δημιουργία ενός πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης, που τον έχει ανάγκη η περιοχή».