Μόλις το ένα τέταρτο των Γερμανών υποστηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή την παροχή περαιτέρω βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους της, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Financial Times/Harris. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το αποτέλεσμα της έρευνας απεικονίζει το δίλημμα που αντιμετωπίζει η γερμανίδα Καγκελάριος προκειμένου να συμφωνήσει σε παράταση του χρόνου για την Ελλάδα προκειμένου να δρομολογήσει τις περικοπές των δαπανών της ή στην παροχή περισσότερων χρημάτων.

Όπως σχολιάζουν οι FT, οι αποκλίνουσες απόψεις γύρω από τον εν λόγω ζήτημα αποτελούν μία τεράστια πρόκληση για τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης περί παράτασης της διάρκειας για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος (Μνημονίου) κατά δύο χρόνια.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.000 ενήλικες από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, δείχνοντας τις σημαντικές διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου αναφορικά με την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, μόνο το 26% των Γερμανών θεωρεί ότι η Ελλάδα «θα αποπληρώσει τα χρέη της», σε αντίθεση με το 77% των Ιταλών και το 57% των Ισπανών στο αντίστοιχο ερώτημα. Επίσης, σχεδόν το 50% των Γερμανών δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει ποτέ να είναι σε θέση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να απαλλαγεί από τη διεθνή στήριξη. Αντιθέτως, περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, με το 88% των Ιταλών και το 70% των Ισπανών να δηλώνουν «συγκρατημένη αισιοδοξία».

Περισσότερο διχασμένοι εμφανίζονται, ωστόσο, οι Γάλλοι. Το 32% θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ενώ ένα ποσοστό 27% υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.