Να αιτιολογήσει και να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα που έρχονται προσπάθησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις δηλώσεις του μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η οποία για μια ακόμα φορά δεν κατέληξε στο τελικό πακέτο αν και όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει συμφωνηθεί το γενικό πλαίσιο.

Χαρακτηριστική αλλά και αποκαλυπτική ήταν η αποστροφή των δηλώσεων Βενιζέλου: «Πρέπει να λέμε την αλήθεια. Θα απαιτηθούν περικοπές και θυσίες αλλά πρέπει να είναι δίκαιες και να δίνουν προοπτική».

Στο ίδιο μήκος κύματος προσέθεσε ότι στο όλο πακέτο επιβάλλεται να υπάρχουν εσωτερικές ισορροπίες, να μην υπάρχουν οριζόντιες περικοπές και εκτός από τα χαμηλά εισοδήματα να προστατευτεί και η μεσαία τάξη.

Στο δια ταύτα οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου ήταν ταυτόσημες με αυτές του κ. Κουβέλη αλλά και οι δύο είναι φανερό ότι δεν συμφωνούν με τον υπουργό οικονομικών ο οποίος μίλησε για ελάσσονα ανοιχτά ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα.

Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι αν και ο χρόνος στενεύει δραματικά και η τρόικα την άλλη εβδομάδα απαιτεί το συνολικό πλαίσιο του νέου πακέτου ,οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεχίζονται (το απόγευμα έχει οριστεί συνάντηση των εκπροσώπων τους) και ήδη έχει αναγγελθεί και νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Το ερώτημα είναι αν όντως οι διαβουλεύσεις έχουν ή μπορούν να έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα ή είναι μια προσπάθεια να μειωθεί το πολιτικό κόστος ειδικά για τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.