Το σχέδιο νόμου για την κύρωση των τριών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Με το σχέδιο νόμου κυρώνονται οι τρεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της 19ης Απριλίου, της 30ης Απριλίου 2012 και της 29ης Μαΐου 2012 στα πλαίσια των οποίων δόθηκε η προκαταβολή των 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με το σχέδιο νομού κυρώνονται οι ήδη ενεργές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που μεταξύ άλλων προβλέπουν:

Την αύξηση του κεφαλαίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατ’ εφαρμογή της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης για τη Χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Την προσθήκη στα στοιχεία της περιουσίας του Ταμείου των ομολόγων ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που λαμβάνει από το EFSF και τη ρύθμιση θεμάτων της περιουσίας αυτής σε περίπτωση εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων.

Την κατάργηση της κερδοφορίας ως στόχο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο, καθώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας καθίσταται αβέβαιη ή ανέφικτη και την παράταση του χρόνου που προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο για τη βιωσιμότητα του πιστωτικού ιδρύματος από τρία σε πέντε χρόνια.

Την δυνατότητα του Ταμείου να χορηγεί, κατόπιν απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, βεβαίωση προς πιστωτικά ιδρύματα που είναι επιλέξιμα προς κεφαλαιακή ενίσχυση, με την οποία δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει στην μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους.

Την δυνατότητα του Ταμείου να έχει άμεση πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του πιστωτικού ιδρύματος προς το οποίο έχει χορηγήσει εγγυητική επιστολή, να διενεργεί ειδικούς ελέγχους (due diligence) και να ασκεί τα δικαιώματά του σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν την παροχή στοιχείων και τη διενέργεια ελέγχων, καθώς και να μετέχει με εκπρόσωπό του στο Διοικητικό Συμβούλιο με όλες τις εξουσίες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τον εκπρόσωπο του Ταμείου.

Την δυνατότητα του Ταμείου να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο πιστωτικών ιδρυμάτων και με άλλα μετατρέψιμα χρηματοπιστωτικά μέσα, πέραν των ήδη προβλεπόμενων κοινών μετοχών και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών.

– Ορίζεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εφόσον έχουν λάβει παράταση στην προθεσμία δημοσιοποίησης των ετήσιων οικονομικών τους εκθέσεων, υποβάλλουν την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων εντός 20 εργασίμων ημερών από τη λήξη της παράτασης αυτής.

-Επιτρέπεται η απόκτηση από πιστωτικό ίδρυμα προνομιούχων ιδίων μετοχών που έχουν εκδοθεί και ως εξαγοράσιμες κατά το χρονικό διάστημα συμμετοχής του πιστωτικού ιδρύματος στα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας του ν. 3723/2008, όταν η απόκτηση αυτή έχει σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας, όπως αυτή προσδιορίζεται με τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Για την εξαγορά απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος.