Εκτός των υπολοίπων θεμάτων που θα συζητήσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός «έχει ως πρώτιστη προτεραιότητα του το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία εδώ και τέσσερις μήνες», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Υπογράμμισε ότι «το ζήτημα θα τεθεί σε όλες τις παρεμβάσεις και όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την απελευθέρωση τους».

Σχολίασε ότι «με δεδομένο όμως την εκκρεμή αυτή διαφορά με τη γείτονα, είναι το λιγότερο ακατανόητη αν όχι επιζήμια η παρουσία της κ. Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν χωρίς καμία συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «θα περιμέναμε από τη ΝΔ που ξιφουλκούσε εναντίον της πρωτοβουλίας για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα και η οποία αρέσκεται να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για ενδοτισμό και μειοδοσίες  να είναι πιο προσεκτική με τα μηνύματα που εκπέμπει προς την Τουρκία, ειδικά μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία».