Η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν μία απόφαση που η Ελλάδα δικαιούτο και μία ελάχιστη αναγνώριση στις θυσίες του ελληνικού λαού, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως σημείωσε, οι θυσίες αυτές δεν ήταν πάντα δίκαιες, και πολλές φορές υπήρξαν λάθη και υπερβολές και αστοχίες, για τις οποίες, όπως ανέφερε, ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος, αλλά και οι θεσμοί που σχεδίαζαν και συχνά επέβαλλαν την εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Ωστόσο, τόνισε ότι τώρα έφτασε η στιγμή να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα, που μπορεί να είναι ελπιδοφόρα, γιατί η Ελλάδα εξασφάλισε μέτρα για το χρέος που δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να εξασφαλίσει μία σταθερή έξοδο στις αγορές. Ανέφερε ειδικότερα ότι έχει γίνει το βήμα ώστε οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης του Δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, και πρόσθεσε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που εφαρμόζονται αποτιμώνται από τον ESM στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ και επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, ύψους 4,6 δισ. ευρώ, που θα γίνονται σε ετήσιες δόσεις εφόσον η χώρα μας τηρεί τα συμφωνηθέντα.