Αντιφατική χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας ο Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η συμπεριφορά της γείτονος χώρας είναι αυτή τη στιγμή αμφιταλαντευόμενη ως προς αυτά τα οποία φέρεται να διεκδικεί: «Από τη μια μεριά διεκδικεί να πάρει η Τουρκία τα F-35, από την άλλη συμβάλλεται με τους Ρώσους, με τον Πούτιν, για να πάρει τους S-400. Έχει το μεγάλο πρόβλημα με τους Κούρδους. Θέλει να βρει κάποιους διακανονισμούς με τις ΗΠΑ».

Ο κ. Κουβέλης συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από την άλλη, έχει ανοιχτά μέτωπα που έχουν σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, με την έννοια ότι διεκδικεί. Και ξαφνικά θυμήθηκε, αμέσως μετά τη διάσκεψη της Βάρνας στη Βουλγαρία, ότι είχε διατυπώσει και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας (σσ. Τουρκίας). Όλα αυτά δεν αθροίζονται σε ένα πολιτικό σύνολο εξωτερικής πολιτικής».

Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι το πρόβλημα του Ερντογάν δεν είναι το Αιγαίο και ότι ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι η δήθεν επικαιροποίηση και αναθεώρηση της συνθήκης της Λοζάνης είναι αδιέξοδη.

«Τα κάνει όμως όλα αυτά, για να κρατάει το πεδίο των δήθεν διεκδικήσεών του στο Αιγαίο για να διεκδικήσει, εκεί είναι ο στόχος του, την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ» ανέφερε.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα δεν μπαίνει σε μια τρελή κούρσα εξοπλισμών, που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν και δήλωσε ότι: «Κάνουμε το αναγκαίο, εκείνο που χρειάζεται η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης».