Ένταση και υψηλοί τόνοι επικράτησαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής κατά τη διάρκεια της ακρόασης της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, με την ίδια, από τη μια, να καταγγέλλει στοχοποίησή της με επιθέσεις και εκβιασμούς και τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ, από την άλλη, να την κατηγορούν για θεσμικές παρεκκλίσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει τους στόχους της κυβέρνησης στις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποτέλεσμα ήταν η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου να διακόψει για λίγο τη συνεδρίαση, προκειμένου να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της ΔΗΣΥ.

Η κ. Παπασπύρου κατήγγειλε ότι δέχεται προσωπικές επιθέσεις και απειλές προκειμένου να παρεμποδιστεί το έργο της και να καμφθεί η αμεροληψία της σε μεγάλες υποθέσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος που διερευνά, ενώ μίλησε και για «fake news» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και για αβάσιμες καταγγελίες εις βάρος της.

«Οι μηνύσεις που δέχομαι, οι αβάσιμες καταγγελίες και οι απειλές εντάσσονται σε μια προσπάθεια άμυνάς τους στην αμεροληψία μου», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι πρόσφατα «ευφάνταστος καταγγέλλων δημοσιογράφος» της έστειλε mail προσπαθώντας να την εκβιάσει για μια υπόθεση, και απειλώντας την ότι θα δημοσιεύσει «δήθεν πολεοδομικές παραβάσεις της οικογένειάς της».

Η κ. Παπασπύρου σημείωσε: «Είναι όλα στη λογική πες-πες κάτι θα μείνει». Αναφερόμενη μάλιστα στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατήγγειλε ότι υπήρξαν υπερβολικές καθυστερήσεις στην αποστολή εγγράφων που είχε ζητήσει με αποτέλεσμα να δώσει εντολή να γίνει η κατάσχεσή τους. Ακόμα, υποστήριξε ότι χάθηκαν έγγραφα από το Πρωτόκολλο του ΚΕΕΛΠΝΟ της περιόδου 2012, ενώ άλλα είχαν καταστραφεί και άλλα αλλοιωθεί.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς και Χαράλαμπος Αθανασίου καθώς και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της ΔΗΣΥ Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξαν ότι, ενώ άμεσα η κ. Παπασπύρου κινήθηκε για τις καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, σχετικά με τις 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εν τούτοις δεν έδειξε το ίδιο ενδιαφέρον και δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για να ερευνηθεί η υπόθεση με τις καταγγελίες των εργαζομένων για τα 8 εκατ. ευρώ που πήρε εταιρία φύλαξης με αδιαφανείς διαδικασίες.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε με πρωτοβουλία σας, ποινικές διώξεις για κάποιους απασχολούμενους στο ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορά το ποσό των 170.000 της μισθοδοσίας τους αλλά δεν έχουμε τίποτα για τις σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων για την εταιρία φύλαξης του ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορά ποσό 8 εκατ. ευρώ», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι η κ. Παπασπύρου, ενώ ενεργεί και διερευνά ως προανακριτική υπάλληλος την υπόθεση της Novartis δεν σέβεται τη μυστικότητα της ποινικής διαδικασίας.

«Δίνετε σωρεία συνεντεύξεων σε κρίσιμες περιόδους. Με τη Novartis δημιουργήσατε κλίμα πολιτικών διώξεων. Εσείς με δηλώσεις σας δημιουργήσατε fake news για μεγάλες υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και αχλή κατά τρόπο ατεκμηρίωτο», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν έχω προαναγγείλει ποτέ διώξεις. Προσέχω πολύ τα λόγια μου. Ποτέ δεν μίλησα για διώξεις. Είπα αν θα γίνουν διώξεις», απάντησε η κ. Παπασπύρου και προσέθεσε: «Δεν έχω ολιγωρήσει για καμία εταιρία γιατί δεν είμαι αρμόδια. Δεν έχω αρμοδιότητα και δεν μπορώ να παρέμβω σε θέματα εισαγγελικής εντολής».

«Πού αποδίδετε τις μηνύσεις, το bullying και τις απειλές που δέχεστε;» ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαράλαμπο Τζαμακλή.

«Στόχος των καταγγελιών είναι να πλήξουν τον θεσμό. Ενοχλεί παρά πολύ τελευταία η Γενική Επιθεώρηση γιατί ασχολήθηκε με εισαγγελικές παραγγελίες για σοβαρές υποθέσεις. Με αυτές τις ενέργειες προσπαθούν να παρεμποδίσουν το έργο των επιθεωρητών, να καθυστερήσει η διαδικασία», υπογράμμισε η κ. Παπασπύρου.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι, όταν τον Φεβρουάριο του 2016 ανέλαβε τα καθήκοντα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, διαπίστωσε ότι ο σέρβερ του γραφείου είχε μεταφερθεί σε τουριστικό γραφείο και τόνισε ότι πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις στους υπαλλήλους.

Τέλος η κ. Παπασπύρου μίλησε για κενά που υπάρχουν στους επιθεωρητές σημειώνοντας ότι με 12 ανθρώπους δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλη την Ελλάδα» – προσέθεσε πάντως ότι από το Σεπτέμβριο οι επιθεωρητές θα αυξηθούν στους 25.