Κόντρα στη Βουλή προκάλεσε το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση

Η ΝΔ το χαρακτήρισε «παζλ ιδεοληψίας και εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:30
07/06/2018
Κόντρα στη Βουλή προκάλεσε το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση
7
loading

Στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής τίθεται σήμερα το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις αναγκαίες που προωθούν τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα, την κοινωνική ευαισθησία στο χώρο της εκπαίδευσης και απαντά στην αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης των δομών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη πλευρά έχει δηλώσει ότι, ως κυβέρνηση, θα καταργήσει κατά προτεραιότητα το σχέδιο νόμου διότι ξηλώνει χρήσιμες και δοκιμασμένες στον χρόνο δομές και έχει δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την έναρξη της συζήτησης, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ανακοίνωσε σειρά βελτιωτικών τροποποιήσεων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται διάταξη με την οποία θα παραμείνουν μέχρι δύο οι θητείες των στελεχών της εκπαίδευσης, αλλά αναστέλλεται το μέτρο κατά πρώτη του εφαρμογή με τρόπο ώστε, όσα στελέχη έχουν μέχρι σήμερα διανύσει πέραν της μίας θητείες, αυτές θα λογίζονται ως μια και συνεπώς θα έχουν δυνατότητα για μια ακόμη θητεία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Μιχελής είπε το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει σύγχρονα ζητήματα, οργανώνει και καθοδηγεί ενιαία -παιδαγωγικά και επιστημονικά - τις υπάρχουσες υποστηρικτικές δομές. «Οι σχολικοί σύμβουλοι που είχαν αντικαταστήσει τους αλήστου μνήμης επιθεωρητές, ουδέποτε εξοπλίστηκαν με στοχευμένα καθήκοντα, είχαν αφεθεί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, κατά κανόνα, κατά την κρίση και συνείδησή τους, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε περιορισμένα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι πλέον «τα κριτήρια επιλογής στελεχών είναι ίδια για όλες τις θέσεις και στηρίζονται σε τρεις πυλώνες, τα ακαδημαϊκά προσόντα στη διοικητική και διδακτική εμπειρία και στη συνολική συγκρότηση της προσωπικότητας που τεκμηριώνεται μέσα από συνέντευξη ενώπιον συμβουλίου».

«Προτείνουμε μέτρα και θεσμούς που προάγουν τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα, την κοινωνική ευαισθησία. Αυτά δεν μπορεί να λειτουργήσουν με τον εκπαιδευτικό ως υπάλληλο, με τη διοίκηση γραφειοκρατικής ιεραρχίας, και με στελέχη μάνατζερ. Απαιτείται συλλογικός σχεδιασμός, προγραμματισμός, υλοποίηση και αξιολόγηση. Αυτό επιδιώκει το σχέδιο νόμου και καλώ τις πολιτικές δυνάμεις, πέραν της κυβερνητικής παράταξης, που τη δεκαετία του ‘80 υπεραμύνθηκαν, θεσμοθέτησαν με βάση αυτές τις αρχές να το στηρίξουν», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παζλ ιδεοληψίας και εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να ξηλώσει χρήσιμες και δοκιμασμένες, στο χρόνο, δομές, να βάλει στην άκρη ικανά και έμπειρα στελέχη για να ορίσει κομματικούς θεματοφύλακες», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ. Κατήγγειλε ταυτόχρονα την εξαίρεση των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση και την κατάργηση του ΠΔ152, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προέβλεπε συγκεκριμένο και δεσμευτικό ποσοστό απολύσεων, μέσα από την αξιολόγηση.

«Πουθενά το ΠΔ 152 δεν μιλά για απολύσεις εκπαιδευτικών ενώ και ο νόμος 4250/2014 αναφέρεται ρητά σε αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, διοικητικών και όχι εκπαιδευτικών. Αλλά και η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης έχει ρητά ξεκαθαρίσει ότι η ποσόστωση στην αξιολόγηση, δεν ίσχυε για τους εκπαιδευτικούς», είπε ο Γιάννης Ανδριανός και υπογράμμισε: «Πιστεύουμε στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ως αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της ποιότητας στον χώρο της εκπαίδευσης».

«Εξυπηρετείτε το κομματικό σας ακροατήριο σε βάρος της εκπαίδευσης αλλά εμείς δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε την αξιολόγηση και στους διδάσκοντες επώνυμα και τεκμηριωμένα, χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα, με δίκαια και αδιάβλητα κριτήρια ως εργαλεία δουλειάς για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε την παράλογη και ήδη κριθείσα από το ΣτΕ πρόβλεψη για αξιολόγηση των στελεχών της κυβέρνησης από τους υφισταμένους τους, με ανώνυμα ερωτηματολόγια», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar ΠΟΣΕΣ ΜΑΡΜΙΤΕΣ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ

  ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΓΩ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΑΠΟΔΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΕΙΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΛΕΠΩ ΑΠΟ ΤΩΡΑ!!!!!

 2. avatar τουρκοποίηση

  της Ελληνικής παιδείας από τον μισθοφόρο αχρηστερό συντροφοφασίστα υπουργό με τον ανατολίτικο φερετζέ.

 3. avatar Αναρχοαυτόνομος

  Να μιλά κι η ΝΔ για εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων... Τι άλλο θα ακούσουμε

  1. avatar Αχριστο-αστυνόμος

   Τι γραφεις βρε ανοητε συριζαιε ποσοκαιρο κυβερνησε η ΝΔ και ποσο το ΠΑΣΟΚ που
   διελυσε την ελλαδα και τηναποτελειωσατε εσεις με τα μνημονιαπου σκιζαται στην
   πλατεια συνταγματος. Εχεις στομα και μιλάς

   1. avatar Αναρχοαυτόνομος

    Πόσες δεκαετίες κυβέρνησαν το πασόκ και η νδ θες να πεις. Τι συγκρίνεις καημένε τα ασύγκριτα... Ξύπνα πρόβατο! Κανας βολεμένος θα είσαι και εσύ όπως και εκατοντάδες χιλιάδες που ψήφιζαν για να τους βάζουν στο δημόσιο με απολυτήρια δημοτικού. Λες και ζούμε σε άλλη χώρα και δεν ξέρουμε τι γινόταν τόσες δεκαετίες.

  2. avatar κοπελιά

   τσίπρας γιωργάκης, δεκαοχτούρα, σύζυγος και κόρη καφαντάρη, πρώην και επόμενες του μικρού ιάσονα, νοτοπούλου, πλειώνης, συγγενείς και φίλοι από τον βάλτο του π.κ., κουμπαροκαλογρίτσες κλπ. κλπ.
   Πάει το ηθικό πλεονέκτημα των αχρηστερών συντροφοφασιστάκων. Συνεπώς καλά κάνει και τους τα χώνει οποιοσδήποτε.

   1. avatar Αναρχοαυτόνομος

    Ξεχνάς τα χαϊρια Σαμαράπου έβαλε όλη την Καλαμάτα στο μουσείο, τους μαϊμού τυφλούς στη Ζάκυνθο που έπαιρναν συντάξεις και πόσα άλλα αλισβερίσια... Ξύπνα καημένε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει