Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να χοροστατεί της τελετής και τον Βύρωνα Πολύδωρα στη θέση του Προέδρου ορκίστηκε σήμερα η νέα Βουλή.

Οι βουλευτές έδωσαν τον όρκο στο Ευαγγέλιο, πλην της πλειονότητας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ – οι αρχηγοί των οποίων κατέθεσαν με γραπτές δηλώσεις τις αντιρρήσεις τους για τον θρησκευτικό όρκο – αλλά και των τριών βουλευτών Αχμέτ Χατζη Οσμάν, Χουσεϊν Ζεϊμπεκ και Καραγιουσούφ Αïχάν, οι οποίοι ανήκουν στο μωαμεθανικό θρήσκευμα και ορκίστηκαν κατόπιν στο κοράνι. Στο ευαγγέλιο ορκίστηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Με το πέρας της τελετής του αγιασμού, ο αρχιεπίσκοπος κατέβηκε για να ευλογήσει τείνοντας τον σταυρό στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και προς τους βουλευτές και ευχήθηκε «ότι καλύτερο και συμφερότερο».

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος παρακολούθησε μαζί με τους υπηρεσιακούς υπουργούς, κατέβηκε από το πρωθυπουργικό έδρανο και χαιρέτησε έναν – έναν τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Της Βουλής προήδρευσε ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος ανέγνωσε και τον όρκο των βουλευτών όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Όπως προβλέπει η ημερήσια διάταξη, την Παρασκευή στις 11 π.μ. θα συνεδριάσει εκ νέου, με αντικείμενο την εκλογή προέδρου της Βουλής.

Τη Δευτέρα θα θυροκολληθεί το κλείσιμο της Βουλής για την διενέργεια εκλογών. Όπως έγινε γνωστό, οι βουλευτές δεν θα λάβουν την προβλεπόμενη αποζημίωση για τη μηνιαία θητεία τους.