Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ: Δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα, ούτε μακεδονική γλώσσα

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν μπορώ να προδικάσω τις εξελίξεις»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:35
02/02/2018
Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ: Δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα, ούτε μακεδονική γλώσσα
3
loading

«Στο συλλαλητήριο της Αθήνας εκείνο που πρέπει να επικρατήσει είναι ο αγνός πατριωτισμός των Ελλήνων σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας. Προσωπικά θα πάω ως Ελληνίδα πολίτης και έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ο καθένας προσέρχεται εφόσον του το υπαγορεύει η συνείδησή του» ανέφερε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

«Ποιος λέει ότι το συλλαλητήριο είναι εναντίον της κυβέρνησης; Αυτά τα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται υπέρ των εθνικών συμφερόντων και εφ' όλης της ύλης με πρόταγμα την άρση του αλυτρωτισμού του κράτους των Σκοπίων. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ίχνος αλυτρωτισμού» πρόσθεσε.

Επανέλαβε την πάγια θέση των ΑΝΕΛ, που θεωρούν ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ή παραγώγου του από τα Σκόπια υποδηλώνει και συμπυκνώνει τη διάθεση αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων, σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και άφησε ανοιχτό το ερώτημα «αν το γειτονικό κράτος έχει τη δυνατότητα, ακόμη και αν η κυβέρνηση Ζάεφ είναι διαλλακτικότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη του Γκρούεφσκι, να το περάσει στις διαφορετικές εθνότητες που υπάρχουν στο εσωτερικό των Σκοπίων».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ερωτηθείσα αν υπάρχει η πιθανότητα να «περάσει» σύνθετη ονομασία στην ελληνική Βουλή με δεδομένη την αντίθεση των ΑΝΕΛ, απάντησε «καταρχήν, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης. Είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε τέτοια συμπεράσματα, βλέποντας μάλιστα τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ των Σκοπίων και το γεγονός ότι υπάρχει αναβρασμός στη γείτονα μετά την συμβολική κίνηση για αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου και του κεντρικού αυτοκινητόδρομου».

Ως προς το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση στην περίπτωση που έρθει συμφωνία για σύνθετη ονομασία, η κ. Παπαδοπούλου είπε «ας μη μιλάμε για υποθετικά σενάρια. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν μπορώ να προδικάσω τις εξελίξεις. Οι ΑΝΕΛ έχουμε πει ότι δεν ψηφίζουμε όνομα με τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του για τα Σκόπια. Εμείς έχουμε εκφράσει τη θέση μας σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ».

Επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση με φημολογία γύρω από προτεινόμενα ονόματα, καταλήγοντας «τα θέματα που τίθενται στη διαπραγμάτευση συζητούνται στο σύνολό τους. Κακώς και σκόπιμα η ΝΔ προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση «σαλαμοποιεί» τη διαπραγμάτευση. Εκείνο που επιδιώκεται είναι μια συνολική λύση. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα, ούτε μακεδονική γλώσσα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar newcomer

  Δεν υπάρχουν μεν, αλλά το να λες κάτι στα λόγια και μετά να υποστηρίζεις έμπρακτα αυτούς που λένε το αντίθετο και να κάνεις κυβέρνηση μαζί τους, σε καθιστά, απλώς, ένα [...] απόκομμα" με όνομα ΑΝΕΛ.

 2. avatar dk.

  Ορίστε εδώ -

  Hellenism in the Near East 1918
  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hellenism_in_the_Near_East_1918.jpg
  An ethnological map compiled from the latest statistics by Professor George Sotiriadis of the University of Athens

  "...The present map, on the other hand, takes not language, but national conciousness as the only satisfactory criterion of nationality..." - The original, detailed explanation from the publisher of the map is exposed here. Important factor: the map shows the population, as it was before the 1923-1930 population exchange processs, and before migrations caused by the Greek civil war. The map recognizes the "Macedonian Slavs" nationality, as a separate one, non-Bulgarian."

 3. avatar dk.

  Υπάρχει. Ο πολύ καλός, μεγάλης ακρίβειας, ελληνικός χάρτης του Ελληνισμού, London 1918, στην Μακεδονία ξεχωρίζει "Bulgarian Slavs" και τους "non-Bulgarian Slavs". Τους "Bulgarian Slavs" τους μετέθεσε, εκτόπισε η Ελλάδα μετά και αυτοί οι άλλοι έμεναν σε αριθμό περίπου 70+ χιλιάδων (τότε). Και μετά, στο Β’ Παγκόσμιο, τους Βούλγαρους θεωρούσαμε πολύ εχθρικούς μπρος τους Έλληνες (και έτσι ήταν πραγματικά) . Ενώ η "non-Bulgarian Slavs" συμμάχησαν με τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.

  Είναι καλός, και φιλόξενος λαός. Άρα τους εύχομαι όλα τα καλά του κόσμου. Αρκεί να μείνουν και να ευχαριστιούνται με τα δικά τους, όχι και των άλλων λαών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει