Η πρώην υπουργός Εξωτερικών παραμένει ενεργή στα διεθνή γεγονότα και ευαισθητοποιημένη στα θέματα γυναικών. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, έστειλε επιστολή στη γαλλική εφημερίδα Liberation για να εκφράσει τη συμπαράσταση της στο δράμα της Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί. Η Ιρανή έχει καταδικασθεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού κατηγορούμενη για μοιχεία.

Διαβάστε την επιστολή:

«Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας εκφράσω την υποστήριξή μου στην πρωτοβουλία της Libération για την απελευθέρωση της Sakineh Mohammadi Ashtiani καθώς και να συνυπογράψω την επιστολή-έκκληση εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου της Ευρώπης για τη σωτηρία της.

Η καταδίκη σε θάνατο δια λιθοβολισμού είναι μια σκληρή και απάνθρωπη πρακτική, η οποία δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού, πόσο μάλλον όταν επιβάλλεται σ’ ένα αθώο θύμα. Ταυτόχρονα, ο λόγος της τιμωρίας αλλά και η τιμωρία αυτή κάθε αυτή, προσβάλλουν τη θέση της γυναίκας στην σύγχρονη εποχή.

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για την συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, και να σας δηλώσω ότι με όλες μου τις δυνάμεις, θ΄ αγωνιστώ, τόσο στη χώρα μου όσο και διεθνώς, για να αποτραπεί η υλοποίηση αυτής της απάνθρωπης τιμωρίας.

Η Ελλάδα, λίκνο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτή την απάνθρωπη λογική. Ωστόσο, η χώρα μας έχει βαθιές σχέσεις με τον ιρανικό λαό και είναι πάντα πρόθυμη να τις ενισχύσει ακόμα πιο πολύ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τέτοιου είδους πρακτικές, ιδίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Σας συγχαίρω και πάλι για την πρωτοβουλία που πήρατε εναντίον της καταδικαστικής απόφασης που επιβλήθηκε από το ιρανικό καθεστώς στην Sakineh Mohammadi Ashtiani.

Παρακαλώ δεχθείτε, τους καλύτερούς μου χαιρετισμούς».