Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και το καταναγκαστικό δάνειο, συνολικού ύψους 165 δισ. ευρώ, θα βρεθούν τη Δευτέρα στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στη συνεδρίαση, που έχει κληθεί να παραστεί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, θα τοποθετηθούν ακόμη οι κ.κ. Εμμανουήλ Ρούκουνας, μέλους της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιος Περράκης, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών του Παντείου Πανεπιστημίου, Αντώνιος Μπρεδήμας, Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Μανώλης Γλέζος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Σημειώνεται πως οι διεκδικούμενες οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι δύο κατηγοριών:

-Το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων του 1938 που σήμερα ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.

-Οι επανορθώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές κατά τη διάρκεια της κατοχής, ύψους 7,1 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας 1938 που υπολογίζονται σε 108,43 δισ. ευρώ χωρίς τους νόμιμους τόκους.

Οι ανωτέρω υπολογισμοί έχουν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας, ο Διοικητής της οποίας θα γνωμοδοτήσει αύριο στις δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Στα 165 δισ. ευρώ ανέρχεται το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας έως 2014, το οποίο θα καλυφθεί με τα διμερή δάνεια από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη.