Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε χθες τον Ευαγ. Βενιζέλο ως μοναδικό υποψήφιο για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, στη διαδικασία της απευθείας εκλογής την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες, αλλά το κλίμα που κυριάρχησε στην Εθνική Συνδιάσκεψη μόνο προεκλογικό δεν ήταν.

Ο Χρ. Παπουτσής επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι δε μπορούσε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 94 υπογραφές από το Εθνικό Συμβούλιο, κατέθεσε την υποψηφιότητά του με μία μόνο υπογραφή – τη δική του – ζητώντας στην ομιλία του πολιτική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Στέφανος Τζουμάκας κατέθεσε ένα δικό του κείμενο στο προεδρείο ζητώντας από το Εθνικό Συμβούλιο και την ΕΚΑΠ να προχωρήσει σε πολιτική διευθέτηση και επί της ουσίας να μην κατατεθεί το Καταστατικό. Φάνηκε τότε αδιέξοδο με τη διαδικασία να διολισθαίνει σε… φαρσοκωμωδία.

Ομιλητές ζητούσαν το λόγο, υπήρξαν καταγγελίες εκατέρωθεν περί αποκλεισμών με επιχείρημα ότι ακολουθείται το Καταστατικό; και δε δίνεται η δυνατότητα στο Εθνικό Συμβούλιο να ψηφίσει υπέρ της αποδοχής ή της απόρριψης των άλλων υποψηφιοτήτων.

Τότε, το επιτελείο του Ευαγ. Βενιζέλου βρέθηκε σε δίλημμα. Αν επέμενε στο γράμμα και το πνεύμα του Καταστατικού θα ερχόταν ευθέως (όπως και έγινε τελικά..) αντιμέτωπο με κατηγορίες περί αποκλεισμών, πραξικοπηματικής διάθεσης κλπ.

Αν έκανε πίσω, θα είχε κάνει ήδη την πρώτη υποχώρηση σε πιέσεις, τη στιγμή που εκείνοι που μέχρι χθες ζητούσαν αυστηρή τήρηση του Καταστατικού, όπως για παράδειγμα οι επιτελείς της Ιπποκράτους, χθες τήρησαν ουδετερότητα.

Το βάρος έπεσε στο προεδρείο του Εθνικού Συμβουλίου που μετά από πολλές διαβουλεύσεις προσπαθούσε να λύσει το γρίφο. Αρχικά ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ Γ. Ανωμερίτης αρνήθηκε να αναλάβει το βάρος της απόφασης του να γίνουν ή να μη γίνουν δεκτές οι υποψηφιότητες Παπουτσή και Τζουμάκα παραπέμποντας σε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Το λόγο ζήτησαν οι Παπουτσής και Τζουμάκας ζητώντας (ο πρώτος εμμέσως και ο δεύτερος ευθέως) όπως έγινε και το 2007 οι υποψηφιότητές τους να γίνουν δεκτές κατά παράβαση του Καταστατικού.

Τότε ανέλαβε δράση το προεδρείο και κυρίως οι Ευ. Αργύρης και Χρ. Πρωτόπαπας ερμηνεύοντας το Κασταστατικό και ζητώντας να γίνει εκείνη την ώρα ψηφοφορία επί των παρόντων για το αν θα γίνουν ή δε θα γίνουν δεκτές οι υποψηφιότητες Παπουτσή και Τζουμάκα. Περίπου δώδεκα ψήφισαν υπέρ για τον Χρ. Παπουτσή, λιγότεροι από πέντε υπέρ Τζουμάκα.

Η συμμετοχή αγχώνει τώρα τον Βενιζέλο

Μετά την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου με την οποία ο Ευ. Βενιζέλος ανακηρύχθηκε ως ο μοναδικός υποψήφιος, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, δεν έκρυψε την αγωνία του για το πόσοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της 18ης Μαρτίου: «Γύρω από την υποψηφιότητά μου συσπειρώνεται όλη η δημοκρατική, προοδευτική παράταξη που την εξέφραζε, την εκφράζει και θα την εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.

Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που επωμίζομαι αλλά αυτή η ευθύνη είναι συλλογική και η δράση μας συλλογική. Πρέπει να μετατρέψουμε τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου σε μία μεγάλη γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής.

Σας περιμένω εγώ και όλοι οι φίλοι μου με ανοικτή την αγκαλιά στις κάλπες για να δείξουμε ότι μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος της ανανέωσης, της αναγέννησης και της προοπτικής του τόπου».