Διαφορετική εικόνα για τη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα έδιναν Μαξίμου, Συγγρού και Ιπποκράτους μετά από τις χθεσινές συναντήσεις του Λουκά Παπαδήμου με Α. Σαμαρά και Γ. Παπανδρέου.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ήταν το κλίμα που εξέπεμπαν το Μαξίμου και η ΝΔ, επιφυλακτικότητα τα όσα έλεγαν οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου.

«Περιμένουμε τη Δευτέρα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να πάρουμε το ‘πράσινο φως’ για να ξεκινήσει και η διαδικασία του PSI» ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής μετά τις συναντήσεις στο Μαξίμου.

«Χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα , υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία» έλεγε ο Α. Σαμαράς βγαίνοντας από το Μαξίμου. «Όλα είναι στον αέρα. Υπάρχει κλίμα επιφυλακτικότητας και δυσπιστίας από τους κοινοτικούς μας εταίρους» έλεγε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, ενημερώνοντας για τη συνάντηση Παπαδήμου – Παπανδρέου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε χθες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ζητήσει να μη γίνουν εκλογές. «Ο χρόνος των εκλογών είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Διέψευσε επίσης ότι ζητούν δεσμεύσεις και από τα κόμματα που δε στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, όπως διέψευσε ότι έχει επανέλθει στο τραπέζι το ζήτημα της επιτροπείας. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι υπάρχει κλίμα πολιτικής αμφισβήτησης στην Ευρώπη, γύρω από το αν υφίσταται στην Ελλάδα βούληση για την υλοποίηση του πακέτου και αν θα υπάρξει μετά τις εκλογές.

«Δεν έχει τεθεί θέμα μηχανισμού που θα παρακρατά τα ελληνικά έσοδα» απάντησε και στις σχετικές πληροφορίες, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ειδικού λογαριασμού που ζητούν κυρίως οι Γερμανοί.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι σε πολύ λεπτό σημείο» είπε σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Π. Μπεγλίτης υποστηρίζοντας ότι υπάρχει επιφύλαξη και δυσπιστία από τους κοινοτικούς εταίρους και για το οικονομικό πρόγραμμα και για τις πολιτικές δεσμεύσεις. «Κυρίως από τις χώρες που βρίσκονται σε βαθμίδα 3Α» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας μάλιστα το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων εξήγησε ότι ακόμα και αν η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την Παρασκευή πάει καλά, έχουμε μπροστά μας την έγκριση της δανειακής σύμβασης από τη γερμανική Βουλή στις 27 Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσουν τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.

« Η αίσθησή μας είναι ότι οι εταίροι μας μετακινούν συνεχώς τα γκολπόστ στο γήπεδο, επιβαρύνοντας την κατάσταση στην ευρωζώνη αλλά και την κατάσταση στη χώρα μας που έχει και τα πιο πολλά προβλήματα» είπε ο κ. Μπεγλίτης.

Από εκεί και πέρα ο κ. Σαμαράς φρόντισε να στείλει το ξεκάθαρο μήνυμά του προς τους εταίρους και δανειστές μας λέγοντας πως η «Ελλάδα αυτά που έπρεπε να κάνει τα έκανε και οι πολίτες έχουν κάνει πολλές θυσίες». Όσον αφορά τα σχέδια και τις προτάσεις των Ευρωπαίων για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επίβλεψης της χώρας μας ο Πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ενώ σύμφωνα με τον ίδιο δεν έγινε συζήτηση για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές.