Δριμύτατη κριτική για τη στάση της έναντι της Ελλάδας άσκησε στην τρόικα, κατά τη σημερινή ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα, όπως μεταδίδει από το Στρασβούργο το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Η τρόικα ζητά πράγματα, τα οποία «σίγουρα θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο» την κατάσταση του ελληνικού πληθυσμού , επισήμανε ο Χάνες Σβόμποντα, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα εκβιάζεται κατά κάποιον τρόπο από την τρόικα.

Σύμφωνα με το πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας, τα προτεινόμενα από την ομάδα των τριών (τρόικα) -Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- μέτρα λιτότητας αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη, μειώνουν τα φορολογικά έσοδα, τις συντάξεις και τους μισθούς.

Για τους λόγους αυτούς, ο ίδιος ζήτησε μια «εναλλακτική τρόικα», επισημαίνοντας πως απαιτείται ένας άλλος δρόμος από αυτόν που προτείνει η «ορθόδοξη τρόικα» και ακόμη πως η Ελλάδα χρειάζεται συμβουλές και όχι υπαγορεύσεις, ούτε και έναν «παιδονόμο με τη βέργα».

Συμπερασματικά, ο κ. Σβόμποντα υπογράμμισε στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πως η βοήθεια για την Ελλάδα είναι επίσης μια βοήθεια για την Ευρωζώνη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται, εξ άλλου, ότι την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Κουρίρ, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε καταγγείλει ανοικτά το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι «εκβιάζουν την Ελλάδα», τονίζοντας πως οι ιθύνοντές τους, οι οποίοι «δεν έχουν να λογοδοτήσουν πολιτικά απέναντι σε κανέναν», προτείνουν μέτρα που είναι «αναποτελεσματικά και αντιπαραγωγικά, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ύφεση και οξύνοντας τις κοινωνικές εντάσεις».

Έντονες προειδοποιήσεις για τις «καταστροφικές» συνέπειες μιας χρεοκοπίας και μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όχι μόνον για την ίδια, αλλά και για την Ευρωζώνη και ως εκ τούτου και για την ΕΕ, είχε απευθύνει την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη, ο κ. Σβόμποντα, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γεώργιο Προβόπουλο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.