Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Τι βρέθηκε στο ξεχασμένο δωμάτιο της Βουλής

Ο Νίκος Βούτσης παρουσίασε τα αρχεία


ΕΛΛΑΔΑ
17:53
15/11/2017
Τι βρέθηκε στο ξεχασμένο δωμάτιο της Βουλής
7
loading

Φως στα αρχεία που εντοπίστηκαν σε ξεχασμένο δωμάτιο της Βουλής θα ρίξει ειδική διεύθυνση του Κοινοβουλίου, με στόχο να ψηφιοποιηθεί και να αναρτηθεί. Αφορά πρακτικά υπουργικών συμβουλίων της περιόδου 1897-1977. Όλο αυτό το αρχειακό υλικό, καταγράφεται και αξιοποιείται, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά την συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σχετικά.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βούτσης, αρχές του 2017 και κατά τη διάρκεια εργασιών για την πυροπροστασία και πυρασφάλεια της Βουλής, στον διάδρομο του ημιορόφου της, ανακαλύφθηκαν στοιβαγμένες, 172 χάρτινες κούτες με 1.180 φακέλους που αφορούν πρακτικά συνεδριάσεων υπουργικών συμβουλίων μετά τη Μεταπολίτευση, σημαντικό μέρος των οποίων σχετίζονται με την περίοδο της Χούντας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, ότι ήδη έχουν αποκωδικοποιηθεί και καταγραφεί ως τίτλοι 984 φάκελοι, ενώ έχει επικαιροποιηθεί το μισό υλικό σε ό,τι αφορά τα πρακτικά των υπουργικών συνεδριάσεων για την επταετία της Χούντας.

Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «ανασύσταση της ιστορικής μνήμης», τονίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια αξιοποίησης και καταγραφή της, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, «βάζοντας ένα λιθαράκι για να βγούμε από την επτάχρονη λαίλαπα, χωρίς φόβο ή αναδιπλώσεις, σε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τις νέες γενιές».

«Είναι ένα έναυσμα για καλύτερη δουλειά και στοιχειοθέτηση και μια σπίθα για να ενεργοποιηθούν όλοι οι άνθρωποι και οι θεσμοί για να διαμορφωθεί το συνολικό υλικό» πρόσθεσε. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν με τον εντοπισμό του συγκεκριμένου υλικού ενημερώθηκαν τα κόμματα και η αντιπολίτευση, αλλά και για το πώς διασφαλίζεται ο ασφαλής έλεγχος και η σωστή, αντικειμενική αξιοποίηση του, ο κ. Βούτσης απάντησε, ότι όλα θα γίνονται και θα γίνουν με αμερόληπτο τρόπο.

«Η Βουλή λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό της, ο οποίος ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα και τηρείται πλήρως» είπε και έφερε ως παράδειγμα τον Φάκελο της Κύπρου, όπου, όπως τόνισε, «όλα έγιναν βάσει πρωτοκόλλου που είχε υπογραφεί με τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου και ουδείς έθεσε θέμα μεροληπτικής αναφοράς της ιστορίας» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Δικλείδες ασφαλείας είναι ο κανονισμός της Βουλής, ο όρκος που δίνουμε και η συνείδηση μας. Όλα θα γίνουν με αμερόληπτο τρόπο. Η ιστορία της χώρας, όπως έχει αποτυπωθεί εδώ στη Βουλή, πρέπει να είναι σε γνώση όλων των πολιτικών παραγόντων και των Ελλήνων και να είναι διαθέσιμα. Δεν λειτουργεί έξω από τους κανόνες διαφάνειας». Η Βουλή είναι έτοιμη να συζητήσει για το τι συνέβη τα χρόνια της κρίσης και έφερε τα μνημόνια; ρωτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Αυτή η συζήτηση εξελίσσεται καθημερινά μέσα από τις συζητήσεις στην Ολομέλεια, τις προτάσεις Εξεταστικών που γίνονται δεκτές ή δεν γίνονται, τις απαντήσεις, τις ερωτήσεις, τον δημόσιο λόγο των κομμάτων. Το να υπάρξει μια αντικειμενική και ενιαία συζήτηση τώρα για την οχτάχρονη περίοδο της κρίσης θα ήταν εξαιρετικά πρόχειρο. Εκτιμώ ότι είμαστε σε φάση που η κοινωνία επουλώνει τις πληγές της, προσμετρά τις πολιτικές ευθύνες, τις καταλογίζει και δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα να μπούμε σε τέτοια συζήτηση. Δεν θα είμαστε ακριβείς και αμερόληπτοι για το τι συνέβη και γιατί» ήταν η απάντηση του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar ΓΙώργος63

  Εάν οι δικλείδες ασφαλείας είναι ο όρκος που δίνετε και η συνείδηση σας, καμία εμπιστοσύνη !!!

 2. avatar ΜΑΛΙΣΤΑ2

  Τισ δολοφονιες των αριστερων κατσιαπλαδων δολοφωνων

 3. avatar Kriton_5

  Και θα συνεχιστεί και για την 3η εκατονταετεια από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους...1821_2121...ζήτω

 4. avatar edessa46

  'Ετος 2017 κι΄ακόμα υπάρχει ιστορικό υλικό μόνο σε χαρτί(έπρεπε να ήταν σε βιβλιοθήκη) και ΟΧΙ σε Η/Υ και προσβάσιμο χωρίς να κινδυνεύει το αρχικό ......
  Ντροπή Ντροπή μας

  1. avatar Nikolas_A

   "Αφορά πρακτικά υπουργικών συμβουλίων της περιόδου 1897-1977"

   1. avatar edessa46

    γιατί , τοσο δύσκολο ειναι να περαστουν σε ηλεκτρονικά αρχεία ??????

 5. avatar καρολος

  το μπάχαλο του δημοσίου για να μην πούμε το μπ....... συνεχίζει πάντοτε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει