Συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει αύριο το πρωί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, για τους μισθούς και τα εργασιακά.

Ο υπουργός Εργασίας θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πίστωση χρόνου προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις μετά τη σύγκλιση απόψεων σε βασικά θέματα που διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων.

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων έχουν δεσμευτεί ότι ο διάλογος θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 με 15 μέρες, ενώ ζήτησαν από τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν το διάλογο και να μην υποστηρίξουν νομοθετικές παρεμβάσεις πριν υπάρξει συμφωνία.

Ενόψει της αυριανής επίσκεψης της τρόικας ο κ. Κουτρουμάνης συναντάται στη 1 το μεσημέρι, με εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, για να συζητηθούν οι θέσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για την εξέλιξη του κοινωνικού διαλόγου και τις απαιτήσεις των δανειστών.

Χθες ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνάντησης κατά την οποία, όπως είπε, «υπήρξε ουσιαστικός διάλογος για όλα τα θέματα».

Την ίδια στιγμή ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της προστασίας του κατώτατου και του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε επίσης, να διατηρηθεί η παρούσα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μέχρι τη λήξη της, στο τέλος του 2012, και να δοθεί κανονικά η αύξηση του 2,6%.

Διαφωνία υπήρξε για το θέμα του «παγώματος» των αμοιβών για ένα ή δύο χρόνια, το οποίο πρότειναν οι εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά διαφώνησε η ΓΣΕΕ.

Οι κοινωνικοί εταίροι εξουσιοδότησαν τα επιστημονικά ινστιτούτα των οργανώσεων να επεξεργασθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.