Για μια «χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα» έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο και την επικείμενη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Υπάρχει μία χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα, η οποία ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μια δημοκρατική χώρα, είναι ένα σημείο σταθερότητας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχει στο εσωτερικό» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με τις προσδοκίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το ταξίδι αυτό εμείς ευχόμαστε και περιμένουμε να φέρει συγκεκριμένα, απτά, εφαρμόσιμα, μετρήσιμα θετικά και ωφέλιμα για την πατρίδα αποτελέσματα, να μην είναι μία επίσκεψη εντυπωσιασμού και επικοινωνίας, να μην είναι μία επίσκεψη φωτογραφίας, αλλά μία επίσκεψη ουσίας», είπε ο τομεάρχης της ΝΔ.

Και στη συνέχεια ανέφερε ότι «η επίσκεψη πράγματι γίνεται σε μία συγκυρία πολύ ευνοϊκή για την Ελλάδα, γιατί το περιφερειακό περιβάλλον της χώρας είναι γεμάτο αβεβαιότητα, αστάθεια και μη προβλεψιμότητα και ειδικά η θέση της Τουρκίας αυτή τη στιγμή είναι προβληματική για τον δυτικό κόσμο».

«Τώρα μπορεί να διαμορφωθεί μία μακρόπνοη -επωφελής για την Ελλάδα- σχέση με τις ΗΠΑ, λόγω της αυξημένης διαπραγματευτικής μας δύναμης. Εμείς θα περιμέναμε και θα ζητούσαμε έναν οδικό χάρτη στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής, που θα αφορούσε όλα τα ζητήματα.

Από την οικονομία και τις επενδύσεις, μέχρι τα ενεργειακά, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ασφάλεια» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Είναι η στιγμή να διεκδικηθεί μία θετική για την Ελλάδα μακράς πνοής συμφωνία για τη Σούδα, όχι του ενός έτους -σε έναν χρόνο δεν ξέρουμε πού θα βρίσκεται η δική μας διαπραγματευτική ισχύς- αλλά σήμερα που είναι αυξημένη να διασφαλίσουμε μία μακρά συμφωνία θετική για την Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως η ΝΔ περιμένει από τον πρωθυπουργό «να διασφαλίσει θετικές θέσεις των ΗΠΑ […] και συγκεκριμένα χειροπιαστά καθαρά μηνύματα και αποτελέσματα στα παραδοσιακά ζητήματα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που αφορούν την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Σκόπια».

Κληθείς να σχολιάσει την επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος SDSM του Ζόραν Ζάεφ, στις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην πΓΔΜ ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ παρατήρησε πως «το γεγονός ότι αποφεύχθη μία ολική επαναφορά του σκληρού εθνικιστή Γκρούεφσκι στα πολιτικά πράγματα των Σκοπίων είναι μία θετική εξέλιξη, καθώς έχουμε έναν πιο προβλέψιμο και λιγότερο αντιπαραγωγικό συνομιλητή αυτή τη στιγμή στα Σκόπια».

«Είναι καλό ότι υπάρχει μία καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με τα Σκόπια, όμως από πλευράς της κυβέρνησης των Σκοπίων δεν έχει γίνει συγκεκριμένη η ατμόσφαιρα στο ζήτημα της ονομασίας. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει, όπως έκανε πάντα, για να λύσουμε το ζήτημα, αλλά πριν το λύσουμε κανένα βήμα, όσον αφορά την ευρωπαϊκή ή ατλαντική προοπτική των Σκοπίων, γιατί η εκκρεμότητα του ονόματος δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως «η Τουρκία έχει πλέον μεταλλαχθεί σε έναν απολύτως μη προβλέψιμο γείτονα και έναν αβέβαιο σύμμαχο για τον Δυτικό κόσμο» και στο πλαίσιο αυτό «μία απόλυτη απομάκρυνση της Τουρκίας από την ΕΕ θα ήταν μία όχι θετική εξέλιξη για την Ελλάδα».

Ερωτηθείς εάν η εκλογική νίκη του Λαϊκού Κόμματος VPO στην Αυστρία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει αρνητικές εξελίξεις για το Προσφυγικό, δεδομένου ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας είχε εκφράσει σκληρές θέσεις στο Προσφυγικό ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε: «Η επικράτηση του Κουρτς στην Αυστρία σημαίνει ότι η αυστριακή πολιτική θα είναι αυστηρή έως σκληρή όσον αφορά το μεταναστευτικό, γι αυτό θα πρέπει πολύ γρήγορα η ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει επαφές με την αυστριακή».