Πετρόπουλος: Πολύ καλή πλέον η οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ

«Έχουμε ένα ταμειακό πλεόνασμα που προσεγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:32
01/08/2017
Πετρόπουλος: Πολύ καλή πλέον η οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ
7
loading

Δήλωση με την οποία τόνισε πως ο ΕΟΠΥΥ είναι σε μία οικονομική κατάσταση που δεν έχει σχέση με το παρελθόν και η οποία είναι πάρα πολύ καλή, πραγματοποίησε με Τάσος Πετρόπουλος. Με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης να κάνει αυτήν την τοποθέτηση σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναστολή μερικώς της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ από τους φαρμακοποιούς, κυρίως για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα για το σακχαρώδη διαβήτη.

«Πρόκειται για αναλώσιμα τα οποία κάποιες φορές εκτινάσσουν το κόστος αδικαιολόγητα και χρειάζεται να γίνονται έλεγχοι. Οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί και οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι προσεκτικοί στον έλεγχο αυτό και, γι' αυτό, υπάρχει και μία μικρή καθυστέρηση, λόγω και του ότι ο ΕΟΠΥΥ, όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχε ενισχυθεί με το προσωπικό που χρειάζεται». διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι, «ήδη έχει προγραμματιστεί να μεταφερθεί προσωπικό από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κοντά στους 50 υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν ελέγχους, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία ελέγχων και να γίνουν αυτές οι πληρωμές.

«Έχουμε καταβάλει, επίσης, το σύνολο των εισφορών που πρέπει να καταβληθούν προς τον ΕΟΠΥΥ. Από τις αρχές του έτους, δεν οφείλονται εισφορές, όπως στο παρελθόν. Έχουμε επάρκεια χρημάτων. Θα το καλύψουμε το πρόβλημα αυτό πολύ σύντομα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ΕΔΟΕΑΠ. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν αδιαφορεί, αντιθέτως είναι υπέρ μίας λύσης για το εν λόγω ζήτημα.

Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι -όπως τόνισε- με το αγγελιόσημο δεν πλήρωναν ποτέ εισφορές. Με την κατάργηση, όμως, του αγγελιοσήμου, πρέπει να πληρώνουν εισφορές, όπως και οι άλλοι εργοδότες. «Αφού λένε ότι πλήρωναν τόσα πολλά εκατομμύρια για τους εργαζόμενους στα τηλεοπτικά Μέσα, καλούνται τώρα να πληρώσουν τουλάχιστον ένα μικρό ποσό σε σχέση με εκείνο που έλεγαν ότι πλήρωναν», ανέφερε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι οι εργοδότες θα ανταποκριθούν σε αυτήν την υποχρέωση.

«Περιμένουμε κάποια θετική εξέλιξη πάνω σε αυτό. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι έχουν πειστεί οι εργοδότες πως πρέπει να καταβάλουν το μέρος της εισφοράς που πρέπει να επιβαρυνθούν, για να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν, με τη δική μας κυβέρνηση, άνθρωποι χωρίς περίθαλψη», επισήμανε ο κ. Πετρόπουλος.

«Ισοσκελισμένος ο ισολογισμός στο τέλος του έτους»

Ερωτηθείς για τα έσοδα του ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης απάντησε ότι η εισπραξιμότητα, όσον αφορά την κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών, για το πρώτο εξάμηνο του 2017, πλησιάζει στο 70%. «Έχουμε ένα ταμειακό πλεόνασμα που προσεγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο του 2017», σχολίασε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, υποστηρίζοντας ότι όσα λέγονται, δεν στηρίζονται σε μία αλήθεια, αντίθετα στηρίζονται στο ψευδές πεδίο δράσης κάποιων που θέλουν να εμφανίσουν ότι υπάρχει πρόβλημα στον ΕΦΚΑ. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς «πάμε πάρα πολύ καλά. Στο τέλος του έτους ο ισολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος, χωρίς ελλείμματα, που και εμείς, για λόγους ασφαλείας, όπως έλεγα τον Δεκέμβριο, είχαμε ορίσει στα 765 εκατ. ευρώ».

Σχετικά με το θέμα της καθυστέρησης στις απονομές των εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι «ο ΕΦΚΑ καταργεί τη διαδοχική ασφάλιση, όλοι είναι πλέον σε ένα Ταμείο. Αυτό, όμως, θα αρχίσει να αποδίδει, όταν θα τελειώσουν οι διαδοχικές ασφαλίσεις που υπήρχαν, μέχρι την έναρξη ισχύος του ΕΦΚΑ. Αυτό θα προκαλεί ακόμα μία καθυστέρηση, η οποία θα είναι μικρότερη από το παρελθόν».

«Παραλάβαμε 165.000 εκκρεμείς συντάξεις, τον Ιανουάριο του 2015, εκδώσαμε 217.000 συντάξεις, το διάστημα 2015-2017 και, αυτήν τη στιγμή, τον Ιούνιο, έχουν μείνει 102.000 κύριες συντάξεις που δεν έχουμε χορηγήσει ακόμα. Θα εκδοθούν όλες αυτές οι συντάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού. «Έχουμε το μισό προσωπικό από αυτό που υπηρετούσε. Ήταν 15.000 οι εργαζόμενοι, το 2010-2011, ενώ, αυτήν τη στιγμή, είμαστε 8.300 και διοχετεύουμε και προς τον ΕΟΠΥΥ υπαλλήλους, γιατί παντού έχουμε έλλειψη προσωπικού», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις οφειλές στον ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι τον Δεκέμβριο του 2016 εκδόθηκε απόφαση για την ενοποίηση όλων των οφειλών που ήταν διάσπαρτες στα επιμέρους ταμεία, τα οποία ενοποιήθηκαν στον ΕΦΚΑ. «Εξηγούσα τότε ότι αυτό το κάνουμε, για να διευκολύνουμε την εξωδικαστική ρύθμιση. Επομένως, αθροίστηκαν οι επιμέρους οφειλές σε ένα Ταμείο, πρόκειται, δηλαδή, για άθροισμα των παλιών οφειλών», σχολίασε σχετικά.

Τέλος, όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε ότι «στις 3 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα για όσους έχουν μικτά χρέη, όχι μόνο στην κοινωνική ασφάλιση και στη φορολογική αρχή, αλλά και σε ιδιώτες και τράπεζες», ενώ σημείωσε ότι θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση για το συμβιβασμό οφειλετών προς την κοινωνική ασφάλιση και μόνο. Όπως είπε, «είμαστε σε καλή φάση επεξεργασίας της απόφασης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar ΔΠ

  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΥΡΙΕ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΕ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.

 2. avatar Θοδωρης Καπ

  Βρε ξεφτιλα κανε καμια πληρωμή που χρωστας στον κόσμο ολο και μετα μίλα τι θα εχεις στο ταμειο.Βλακα ε βλακα!!!

 3. avatar φιλελληνας

  ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ...ΦΤΥΣΕΙΣ..ΤΟ ΣΑΛΙΟ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ!!!
  ΜΑΣ...ΞΕΒΡΑΚΩΣΕΤΕ...ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!! ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΠΛΟΕΙΣΦΟΡΕΣ ΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩΚΡΑΥΓΑΖΕΙΣ... ΡΕ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΕ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΟΦΑΣΙΣΤΑ ΓΙΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ????
  ΠΕΡΙΘΑΛΠΕΤΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ... .[ ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΕ ..ΞΟΔΕΨΑΝ ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ...ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ!!! ] ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ...ΦΤΩΧΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ...ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΟΦΑΣΙΣΤΕΣ...ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ....ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ....!!!!!!!!!!!!!

 4. avatar DNE1974

  Μόνο και μόνο η φάτσα του στη φωτογραφία κάνει τα σχόλια να περιττεύουν.

 5. avatar καρολος

  μόνο που οφείλετε 6 μίνες στους φαρμακοποιός εάν δεν είχατε πληρώσει και τα τελευταία 10 χρονιά υπολογίζεται ποσά θα είχατε στην μπάντα. Τάσο χαζούς μας εχουν

 6. avatar Δημητριος Κρυσταλλης

  Και γιατί ο ΕΟΠΠΥ δεν πληρώνει τους φαρμακοποιούς ?

  1. avatar toxotis

   Μα ειναι απλο , για να μπορει ο καθε Πετροπουλος να λεει οτι εχει πλεονασμα . Οικονομικα του καραγκιοζη δηλαδη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει