Tις προκλήσεις και τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Κίνας στους τομείς της κινητικότητας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας, συζήτησε μεταξύ άλλων στο Πεκίνο ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον σύμβουλο του κινεζικού κράτους και υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, Guo Shengkun.

Ο κ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του, ανακοίνωσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της συμφωνίας σχετικά με τη διευκόλυνση έκδοσης θεωρήσεων, καθώς και αυτής για τη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.

Τόνισε πως σηματοδοτείται η δεύτερη φάση του διαλόγου ΕΕ-Κίνας για τη μετανάστευση και την κινητικότητα και πως η έναρξη λειτουργίας κέντρων για αιτήσεις θεωρήσεων σε περισσότερες πόλεις της Κίνας είναι μια σημαντική εξέλιξη που θα διευκολύνει στο μέλλον την κινητικότητα μεταξύ ΕΕ και Κίνας.

«Οι διαπραγματεύσεις που ξεκινήσαμε σήμερα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των πολιτών της ΕΕ και της Κίνας. Προσβλέπω στην ταχεία πρόοδό τους» τόνισε ο Έλληνας επίτροπος προσθέτοντας πως συζητήθηκε επίσης η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές μεταξύ ΕΕ και Κίνας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Κίνα μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη στην Αφρική και την Ασία, απ’ όπου προέρχονται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, καθώς και για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης. Επίσης, μπορεί να συνεισφέρει στον δίκαιο καταμερισμό της ευθύνης, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διάσκεψης κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της Συνόδου Κορυφής για τους πρόσφυγες στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος καλώντας την Κίνα να βοηθήσει την ΕΕ στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο, καθώς οι περισσότερες λέμβοι που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές, όπως είπε, κατασκευάζονται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην ατζέντα των επαφών του βρέθηκαν και οι σχέσεις ΕΕ και Κίνας στον τομέα της ασφάλειας. Όπως ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε, και οι δυο πλευρές έχουν συμφέρον να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στη μάχη κατά της διακίνησης μεταναστών, της εμπορίας ανθρώπων, του ξεπλύματος χρήματος, της εμπορίας ναρκωτικών, της ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων εγκληματιών, του οργανωμένου εγκλήματος και της κυβερνοασφάλειας.

Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ενδιαφέρον της Κίνας να συζητήσει για το κυβερνοέγκλημα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και, όπως τόνισε, οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να οργανώσουν σύντομα συναντήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, καθώς και τη διερεύνηση κοινών πρωτοβουλιών στους τομείς αυτούς. Ένα βασικό εργαλείο θα είναι η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας Europol-Κίνας, η οποία υπογράφηκε πρόσφατα. Σήμερα ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις και συζητήσαμε για μια ισχυρότερη συνεργασία στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Αυτό θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιτυχία της Διάσκεψης Κορυφής ΕΕ-Κίνας στις 2 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, με συγκεκριμένα αποτελέσματα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος» επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος

Τέλος, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που επισκέπτεται το Πεκίνο, την πόλη όπου, όπως τόνισε στα τέλη της δεκαετίας του 90, ως δήμαρχος Αθηναίων, υπέγραψε την πρώτη συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας, ενώ συναντήθηκε και με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ που βρίσκονται στο Πεκίνο.