Για την υπογραφή τέταρτου μνημονίου έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στο μόνο που τα καταφέρνει καλά είναι να επιβάλλει φόρους.

Για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 είπε: «Χρειαζόμαστε ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα. Κι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς καθυστερήσεις διότι εδώ αντί να βελτιώνεται η κατάσταση συνεχώς οξύνεται. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε επειδή στο μόνο που τα καταφέρνει η κυβέρνηση είναι οι φόροι και η υπεραπόδοση στους φόρους, γι’ αυτό φτάσαμε και στο τέταρτο μνημόνιο».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ: «Σήμερα, ουσιαστικά δεν είναι μία συμφωνία που υπεγράφη στη Βαλέτα, μία προσυμφωνία, οτιδήποτε, είναι ένα τέταρτο μνημόνιο το οποίο θα αφορά πρωτίστως στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Όλα αυτά δεν ήταν στον ορίζοντα το καλοκαίρι του 2015 όταν υπογραφόταν, και εμείς το στηρίξαμε για να μην πέσει η χώρα στα βράχια, το τρίτο μνημόνιο.

«Ήρθαν στη συνέχεια αυτά τα μέτρα διότι η πολιτική της κυβέρνησης στηρίχθηκε στους φόρους, υπήρχε λόγω και των capital controls, υπεραπόδοση στους φόρους, αλλά παντού αλλού υπήρξε υστέρηση. Στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις μεταρρυθμίσεις, στις αποκρατικοποιήσεις και κυρίως ενώ προβλεπόταν με την, τρισκατάρατη, κυβέρνηση Σαμαρά ανάπτυξη 2,5 και 3% για το 2015 και 2016, είχαμε ύφεση και άρα ξεζουμίζεται περισσότερο ο κόσμος, δεν βγαίνουν οι αριθμοί και φτάνουμε σε αυτά τα αποτελέσματα».