Την ανησυχία τους εκφράζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters αναφορικά με την επιφύλαξη της Ελλάδας για τη Διακήρυξη της Ρώμης για την 60η επέτειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως σημειώνουν, ελπίζουν σε αλλαγή στάσης από την Αθήνα προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη αμηχανία καθώς η Ε.Ε. παλεύει για μια εικόνα ενότητας μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

«Οι διαπραγματεύσεις για το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης έχουν ολοκληρωθεί και το κείμενο έχει οριστικοποιηθεί από τους 27 της ΕΕ», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή. «Μόνο η Ελλάδα έχει εκφράσει μία γενική επιφύλαξη αναφορικά με το κείμενο», συμπλήρωσε.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα επιθυμεί το κείμενο της Διακήρυξης να διευκρινίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, θέμα που αποτελεί αγκάθι στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές της.

Διπλωμάτης στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να επιλυθεί μόνο σε επίπεδο κορυφής, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι οποιαδήποτε απόπειρα της Αθήνας να κερδίσει διαπραγματευτική ισχύ στις συνομιλίες της με τους πιστωτές, δεν θα επιτύχει: «Δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς από ένα κράτος μέλος το οποίο συνδέει ένα θέμα της ΕΕ με ένα άλλο εντελώς διαφορετικό».

re